Българският фармацевтичен съюз скочи остро на здравния министър Христо Хинков,

...
Българският фармацевтичен съюз скочи остро на здравния министър Христо Хинков,
Коментари Харесай

Лекарският и фармацевтичният съюз в спор за лекарствата и генериците

Българският фармацевтичен съюз скочи остро на здравния министър Христо Хинков, поради думите му пред Българска национална телевизия, че е срещу генеричната подмяна на медикаменти в аптеките, тъй като „ генерикът въпреки всичко не е 100% като интензивно вещество, за разлика от истинския артикул “.

Съсловната организация на фармацевтите отговори, че министърът се изрича неопитен по въпросите на медикаментите и лекарствената политика.

С отворено писмо до Хинков, фармацевтите му декларират, че съгласно Закона за лекарствените артикули генеричният лекарствен артикул има еднакъв първокласен и количествен състав във връзка с дейните субстанции и същата лекарствена форма като референтния лекарствен артикул, и биоеквивалентността му с референтния лекарствен артикул е потвърдена с подобаващи изпитвания.

„ Във всеки лекарствен артикул, получил позволение за приложимост, има тъкмо толкоз интензивно вещество, колкото е посочено на опаковката. Това е тествано, потвърдено и се управлява от лекарствения регулатор. Това е реалност, а не мнение. Ако някой твърди нещо друго, това просто го дискредитира, най-малкото като медицински експерт, само че в случай че го твърди министър на Здравеопазването, към този момент е рисково! “

Фармацевтичният съюз акцентират, че „ генерична подмяна в аптека се прави на процедура в цяла Европа и това усилва достъпа на пациентите до терапия и доста понижава разноските за медикаменти, а в България не е по този начин “.

Организацията брани и някогашната си шефка и здравен министър Асена Сербезова, за която Хинков сподели, че взе участие в реекспорта на медикаменти.

„ След като е споделил А, да продължите и с Б, В, Г и по този начин цялата писменост във връзка с „ фарма мафията “, с цел да стане явен съставът ѝ, тъй като в противоположен случай, думите са просто внушения “, се споделя още в отвореното писмо.

Български лекарски съюз отговори на фармацевтите, обвинявайки ги за следващ път в манипулативни изказвания и откровени неистини.

„ Прави мощно усещане, че в писмото водещата роля на лекаря е тотално неглижирана. В написаното от БФС, подвеждащо се декларира, че: „ Замяната на постановен по комерсиално название от лекаря лекарствен артикул с лекарствен артикул на друга компания (същото интензивно вещество, лекарствена форма и доза) става по ясни правила и САМО СЪС СЪГЛАСИЕТО на пациента. Освен подмяна на оригинал с генерик, може да се реализира и назад замяната на генерик с други генерици или оригинал, само че това се взема решение от пациента. Генерична подмяна в аптека се прави на процедура в цяла Европа, в България не “, твърдят лекарите.

„ Горепосоченият текст манипулативно внушава, че у нас подмяна на медикаменти може да бъде правена единствено със единодушието на пациента, без да е нужна и глобата на доктор. Внушение, което опонира на в този момент настоящото законодателство. В Чл. 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули ясно е посочено:

Чл. 34. (1) 1. (изм. - Дъждовни води, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул.

(2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър- фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея “, пишат от БЛС.

Според тях, цитираното изказване на Български фармацевтичен съюз съдържа и откровена неистина във връзка с генеричното заменяне в Европа.

„ Истината е, че в страните от Европейски Съюз, в които е разрешено генерично заменяне, то се случва при прецизно съблюдаване на избрани правила, измежду които:

- Заместването се разрешава, единствено след позволение на лекуващия доктор и единодушието на пациента;

- Генеричното заменяне постоянно следва правилото заменяне с медикамент с по-ниска цена и в интерес на пациента и други

В страните от Европейски Съюз освен, когато става въпрос за генерично заменяне, а въобще за продажба на медикаменти по лекарско наставление, те се отпускат от аптеката прецизно, по правила, а не свободно каквато е практиката у нас.

Ясно заявяваме, че Български лекарски съюз не е срещу въвеждането на опцията за генерично заменяне на лекарства, то обаче не може да се прави зад тила на лекуващия доктор и без неговото категорично единодушие, както и без единодушието на пациента. Лекарят е този, който е виновен за лекуването на своите пациенти, отпущането на медикаментите е еднократен акт, а контролът върху лекуването и положението на пациента продължава във времето. Още повече, че даже и при идентични дейни съставки в медикаментите, обособените пациенти не реагират на тях по идентичен метод.

От Отвореното писмо оставаме с усещане, че стремежът и упоритостта е заместването на медикаменти у нас да става свободно, без надзор. Преди по-малко от две седмици обаче, по време на конференция за дефицита на медикаменти у нас, бяха изнесени данни, че в страните, в които е позволена свободната подмяна на лекарствени артикули, това е довело до нелоялна конкуренция, липса на обособени групи лекарства, а цели компании са се изтеглили от пазара.

И още: по време на същото събитие от Изпълнителната организация по медикаменти оповестиха, че доста постоянно усложненията в обезпечаването на даден медикамент у нас не са свързани с дефицит на национално равнище, а става въпрос за липса на съответно лекарство в съответна аптека. За това и БЛС счита за неприемливо свободното заменяне на лекарства единствено поради неналичието на наличност, в една или няколко аптеки, на даден медикамент.

Български лекарски съюз упорства, в полза на пациентите, за лекарите и фармацевтите да бъде обезпечен достъп до информация за наличността в страната на позволените за приложимост медикаменти. Реално в случай че ние, лекарите знаем, че даден медикамент не е разполагаем, ние няма да го изпишем на нашите пациенти. Нещо повече, при съществуване на такава информация, ще имаме опцията да обсъдим с нашите пациенти, още в кабинета, лечението, която те могат да си разрешат финансово и която да е оптимална като деяние за тях.

Не на последно място: БЛС поддържа фармацевтичния съюз в настояването им за включване в ЗЛПХМ на текстове за обвързваните лица по смисъла на Търговския закон, които да лимитират отвесната интеграция в лекарствоснабдяването, само че сме срещу тенденциозните опити за фаворизиране на обособени лица от екипа на министъра на опазването на здравето, за сметка на самия проф. Христо Хинков, който носи цялата отговорност за политиките в региона на опазването на здравето, в това число и за лекарствената политика “, гласи отговорът на БЛС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР