Българският фармацевтичен съюз подписа за две седмици анекс към договора

...
Българският фармацевтичен съюз подписа за две седмици анекс към договора
Коментари Харесай

Фармацевтите настояват за увеличение на парите от НЗОК

Българският фармацевтичен съюз подписа за две седмици анекс към контракта с Националната здравноосигурителна каса. Прави се, с цел да не останат хората без медикаменти, обясниха от съюза. В отговор фармацевтите чакат във вторник Касата да одобри на Меморандум за увеличване на средствата за обслужване на рецептите за безвъзмездни медикаменти. Това нарастване би трябвало да бъде заложено в бюджета за идната година.

Антон Вълев е магистър- фармацевт и притежател на аптека, която няма контракт със Здравната каса. Казва, че за него не е рентабилно поради дребното средства, които идват по Касата. Например таксата за обслужваване на предписания за изцяло безплатните медикаменти е единствено един лев и шейсет стотинки. От това мощно страдат аптеките в дребните обитаеми места, споделя Вълев.

Затова фармацевтите упорстват таксата да скочи двойно. И още- желаят да се вкара такса от 10 лв. за обслужване на " Ковид- предписания ".

Всички видяха по време на рецесията, че на първо време пациентите влязоха в аптеките и в този миг страната не ни обезпечи нито защитни средства, нито канали, през които ние да можем да разреждаме медикаменти и да можем да ги отпускаме,още по-малко страната заплати и една стотинка на който и да е фармацевт за това, че обслужваше пациентите с Ковид, сподели Антон Вълев, магистър- фармацевт.

И още - фармацевтите упорстват да се усъвършенства Националната здравна осведомителна система. Сега, в случай че доктор допусне неточност в протокола на пациента, а фармацевтът не я открие инцидентно, рискува Здравната каса да не му заплати цената на лекарството. Или в случай че в една аптека има да вземем за пример единствено две от медикаментите за Ковид и пациентът ги вземе, то идната няма право да му даде третото.

Не може пациентът да пристигна сега по настоящата система НЗИС и да извърши отчасти своята рецепта- в случай че може някой да ми отговори за какво.А като фармацевт, като човек, като евентуален пациент не виждам безусловно никаква логичност, добавя Антон Вълев, магистър- фармацевт.

Заради всички тези проблеми фармацевтите се срещнаха през седмицата с президента Румен Радев и здравните управляващи и получиха увещание за повече пари в идващия бюджет.

Днес договорът им с Касата изтича, а подписването на идващия зависи и от договарянията по новите им претенции. В знак на благосклонност през днешния ден фармацевтите подписаха анекс към остарелия контракт за две седмици, до момента в който бъде подписан новият.

Ще слага последния автограф върху анекса и ще го изпратя до виновните институции, пациентите да са спокойни идващите две седмици ще могат да получават лекарствени артикули по Здравна каса, сподели Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

В подмяна фармацевтите упорстват във вторник представителите на Надзорния съвет на Касата да одобряват Меморандума с настояванията им. Колкото до Антон Вълев, той споделя, че в случай че смяната стане и неговата аптека ще подписа контракт с Националната здравноосигурителна каса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР