Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения

...
Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения
Коментари Харесай

Край на хартиените рецепти за антибиотици

Българският фармацевтичен съюз не счита, че би трябвало да има изключения и изписването на антибиотик да бъде допустимо и на хартия . Това съобщи пред БНР ръководителят му Димитър Маринов. 

От 1 април отпада разновидността за определяне на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се плануват изключения.

Маринов акцентира, че  в аптеките няма проблеми с електронните предписания .

" Почти няма неизпълнени предписания ", означи той и добави, че  не би трябвало да се смесват проблемите с типа на рецептите и този с дефицита на медикаменти . По думите му  и сега в електронните предписания лекарите могат да посочат допустима генерична подмяна . Според него огромна част от лекарите са траяли да изписват електронни предписания, макар досегашната опция това да става и на хартия. 

Димитър Маринов  не вижда проблем в новата обстановка

Д-р Десислава Кателиева - ръководител на Националната асоциация на работещите в незабавната здравна помощ, акцентира обаче, че  от 1 април лимитират достъпа до антибиотично лекуване на сериозна група пациенти в отдалечените региони, където няма лекари Тя изясни това с обстоятелството, че огромна част от незабавните екипи са от долекарски екипи, а те не могат да отпускат електронни предписания
 istock istock
" В центровете за незабавна здравна помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти в сравнение с лекари. До този миг те издаваха книжни предписания.  От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, според наредбата за издаване на медицински предписания, нямат право да издават електронни предписания , тъй като първо нямат достъп до електронната платформа, второ - тъй като нямат електронен автограф, трето - тъй като законът не им го разрешава ".   

Д-р Кателиева счита, че  това е трябвало да бъде променено и лекарски асистенти и фелдшери да имат достъп до електронната платформа . Като различен проблем тя уточни, че  доста малко от лекарите в извънболничната незабавна помощ имат електронни подписи ,  а без такива не могат да издават електронни предписания . Според нея  електронната рецепта не е добър вид в незабавната и неотложна помощ . Д-р Кателиева подсети, че още преди половин година са упорствали тези екипи и кабинети да могат да издават и книжни предписания, с цел да може да се избегнат проблемите.

Според Сдружението на лечебните заведения от профилираната извънболнична помощ напълно електронното определяне на антибиотик е вярна и нужна стъпка в посока по-ефективен надзор върху използването на антибиотици, само че в това време  трябва да има изключения, които да дават опция на лекари да изписват тези лекарства и на хартиена рецепта . Катя Ганова, която е ръководител на сдружението, уточни, че  има лекари, които нямат подписан контракт с НЗОК и не разполагат с нужния програмен продукт . Тя даде образец с възрастни лекари, които работят и след пенсионирането си и имат самостоятелни практики. Затова, съгласно нея, би трябвало да има изключения и опция за работа с хартиени предписания.  Засега обаче това не се планува.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР