Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са

...
Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са
Коментари Харесай

За да не останат пациентите без лекарства: Фармацевтите и НЗОК готови да постигнат компромис

Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са на път да реализират компромис за удължение на настоящия контракт сред тях, с цел да не останат пациентите без достъп до ре-имбурсирани от касата медикаменти след 1 април.

Действащият контракт сред НЗОК и БФС изтича в края на месеца, а съсловната организация на фармацевтите отхвърли да подпише новия поради противоречие с две оферти на фонда за отпущането на медикаменти. Първото е обвързвано със задължението аптеката да извърши напълно рецептата или въобще да не я извърши. Второто е обвързвано с условието аптеки да подават информация за верификацията на медикаментите към НЗОК. Според НЗОК тези механизми са нужни за придържането на пациентите към лекуване и за задачите на контрола, само че фармацевтите ги оспорват.

В четвъртък стана ясно, че може да бъде открито краткотрайно решение, а точно настоящият контракт сред БФС и НЗОК да бъде продължен с месец или два.

Предложението за това пристигна във вторник вечерта от страна на НЗОК. " За да бъде обезпечен достъпът на здравноосигурените лица до лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, които НЗОК заплаща изцяло или отчасти, представителите на НЗОК, които следва да изготвят и съгласуват реда за подписване на самостоятелни контракти с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължение на периода на настоящия контракт до 31.05.2023 година ", оповестиха от Касата.

В сряда управителният съвет на Фармацевтичния съюз се събра и излезе с решение, че е податлив да подпише анекс, само че единствено за месец - до 30 април. Фармацевтите упорстват паралелно с това да бъдат подписани и към този момент контрактуваните сред БФС и НЗОК нови условия за възстановяване на контрола при предписването и отпущането на лекарствени артикули, за които двете организации към този момент са постигнали единогласие. Предложението на Фармацевтичния съюз е новите условия да влязат в действие след приключване периода на деяние на анекса - 01.05.2023 година

" Считаме това предложение за рационално, защото по този метод подсигуряваме, че от 01.04.2023 година достъпът на здравноосигурените лица до лекарствени артикули, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, няма да бъде прекратен, както и че контрактуваният ред за практикуване на надзор ще стартира да действа в периодите, контрактувани в новите условия ", показват от организацията на фармацевтите. Фармацевтичният съюз упорства за въвеждането на контрактуваните автоматизирани контроли при определяне и разпределяне на лекарствени артикули, със период за техническа реализация не по-късно от 01.07.2023 година

Фармацевтите упорстват двата документа да се подпишат едновременно- анексът за удължение на съществуващия контракт, както и новите условия и ред за отпущането на лекарствени артикули, оповестява mediapool.bg.

Фармацевтите, обаче, не престават да са твърдо срещу спуснатите в последния миг от НЗОК противоречиви оферти: " Също по този начин, като предан контрактуван сътрудник, какъвто постоянно сме били на НЗОК, считаме за належащо навреме да ви уведомим, че по противоречивите текстове, касаещи достъпа на пациентите до лекарствени артикули и въвеждането на обвързване на търговците на дребно с лекарствени артикули да подават наново верификационни данни към НЗОК, против което се противопоставяме, Български фармацевтичен съюз няма да промени позицията си без значение от интервала на деяние на анекса. По тези оферти сме изразили мнението си, като оставаме отворени да продължим полемиката в посока, която ще удовлетвори и двете страни ", се споделя в позицията на БФС.

Преди ден Лекарският съюз застана на страната на НЗОК в разногласието с фармацевтите и съобщи, че " пациентите не би трябвало да се трансформират в заложници на непознати ползи, маскирани зад паравана на положителната фармацевтична грижа ". Освен това БЛС предложи да се намерения за основаването на публични аптеки - общински или държавни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР