Българският език и опазването на неговото богатство лежат в основата

...
Българският език и опазването на неговото богатство лежат в основата
Коментари Харесай

Съхранението на българските думи продължава със Словник на Виктория Бешлийска

Българският език и опазването на неговото благосъстояние лежат в основата на известния блог на Виктория Бешлийска „ По дирите на думите “. Съхранението на родното слово и пъстрите влакна от думи и истории, които свързват хората, я стимулират да даде начало на самодейността #Обичамбългарскитедуми , а по-късно и да напише дебютния си разказ - бестселъра „ Глина “ .

Новият план на Виктория Бешлийска – Словник , се явява естествено продължение на тази обич и отдаденост.

 Словник Издателство СофтПрес

Словник не е речник, въпреки да събира в себе си 90 остарели български думи и тяхното (позабравено) значение. Словник не е и дневник, макар че дава на своите притежатели опция да пишат и споделят това, което ги вълнува. В него няма да срещнете герои от разказ, само че ще научите какво значат думи като „ елбетица “ и „ йемеж “, като „ ожег “ и „ феферица “. И както словото е извор, от който човек жадно пие, по този начин и Словник е източник на ентусиазъм.

Самобитен бележник, чиито страници са замислени като място за неразказани истории. Пространство, в което всеки може да твори, като черпи сили от съзидателната сила на езика и основава свят, изтъкан от нишките на предишното, само че с мисъл за бъдещето и това, което ще оставим след нас. Думите от поместените при започване на Словника къси текстове на Виктория Бешлийска се търкулват и повличат персонални мисли и стремежи, мемоари и облици. И празните листи към този момент не са по този начин самотни.

„ Всяка дума има вътрешност, до която стигнем ли, знаем повече. Всяко име крие загадка и разнищим ли я, открива ни се път. “

Словник се предлага извънредно на уеб страницата на издателство „ Софтпрес “.
 15 остарели български думи, чието значение ще ви изненада  15 остарели български думи, чието значение ще ви изненада  15 остарели български думи, чието значение ще ви изненада  15 остарели български думи, чието значение ще ви изненада
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР