Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел Срещата на върха

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел Срещата на върха
Коментари Харесай

Мария Габриел: Талантите и регионите са в центъра на новата европейска иновационна програма

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел Срещата на върха на Европейския съвет по нововъведенията – най-мащабното събитие в Европа, сплотяващо новатори, научни откриватели, бизнесмени и вложители. Основна тематика на събитието е бъдещето на европейската иновационна политика. Акцент е и новата иновационна стратегия на комисар Габриел и първата среща на " Коалицията за вдишване на задължения “, която ще извършва главните действия на програмата, оповестиха от Европейската комисия.

" Европейската иновационна стратегия задава нов курс по какъв начин да превърнем Европа в водач в новата надълбоко софтуерна вълна от нововъведения. Европейският съвет за нововъведения има основна роля в осъществяването на дейностите на програмата, обезпечаването на достъп до финансиране и основаването на приобщаваща европейска иновационна екосистема, в центъра на която са гениите, районите и младежите. Той е инструментът, който ще ни помогне да осъществяваме капацитета на Европа в областта на дълбоките технологии “, наблегна Мария Габриел.

Европейският съвет по нововъведенията (ЕСИ) към този момент е подкрепил над 5000 стартъпи от цяла Европа с над 4,3 милиарда евро вложения. Тези стартъпи са привлекли 10 милиарда евро за следващи вложения и сполучливо се разрастват на пазара. През 2022 година ЕСИ е подкрепил и основаването на 12 " еднорози “ (технологични лидери). На Срещата на върха на ЕСИ бе оповестена и новата работна стратегия за 2023 година, която ще даде поддръжка за европейските иноватори и стартъпи на стойност над 1.6 милиарда евро. Новост е и схемата " Следващо потомство гении в нововъведенията “, чиято цел е да даде нови благоприятни условия за реализация в областта на нововъведенията на над 600 стажанти.

В рамките на Срещата на върха на ЕСИ се организира и първата полемика на " Коалицията за вдишване на задължения " на новата иновационна стратегия. Коалицията показа първите си хрумвания за действия за възстановяване достъпа на стартъпите до финансиране и разрастването им, поддръжката за младите гении и свързването на районните иновационни екосистеми в Европа. Мария Габриел насърчи всички искащи да се причислят и бъдат дейни участници в Коалицията.

" Свързаност, принос и взаимно основаване на решения – това е силата на новата иновационна стратегия. От този миг прекосяваме от развой на взаимно основаване към взаимно осъществяване на програмата. Очаквам дружно да създадем " нововъведения създадени в Европа “, а Европейският съвет по нововъведенията да бъде мотор за поддръжка на бъдещите софтуерни първенци ", заяви българският еврокомисар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР