Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана днес за първи заместник-председател

...
Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана днес за първи заместник-председател
Коментари Харесай

Избраха Мария Габриел за първи заместник-председател на ЕНП

Българският еврокомисар Мария Габриел бе определена през днешния ден за първи заместник-председател на Европейската национална партия, на Конгреса на ЕНП в Загреб, заяви пресцентърът на Политическа партия ГЕРБ. За Мария Габриел гласоподаваха 442 делегати и по този начин тя събра най-вече поддръжка спрямо останалите 9 заместници на новия ръководител Доналд Туск.

Мария Габриел е комисар за цифровата стопанска система и общество от юли 2017 година. Под нейно управление, цифровият обединен пазар на Европейската комисия стана действителност. Тя сътвори и първата пан-европейска стратегия " Цифрова Европа " с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е създател на самодейността за безвъзмезден безжичен интернет за общините в Европа " WIFI4EU " и основава първата Цифрова стратегия на Европейски Съюз за Западните Балкани, и още през юли 2019 година са понижени фрапантно таксите за роуминг сред шестте балкански страни.

В идващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 година тя е посочена за комисар за нововъведенията и младежта. Мария Габриел ще управлява политиките на Европейски Съюз, свързани с програмата Хоризонт Европа, нововъведенията, научните проучвания, програмата Еразъм +, образованието и културата, осведоми Българска телеграфна агенция.

През май 2009 година Мария Габриел е определена за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става началник на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 година в категория " Развитие " и през 2013 година в категория " Равенство сред половете ".

Премиерът Бойко Борисов поздрави Габриел и съобщи, че това е поредното  голямо самопризнание както за България, по този начин и за ГЕРБ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР