Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоява за ускоряване на

...
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоява за ускоряване на
Коментари Харесай

Емил Радев: Работата по новото законодателство за хуманно отношение към животните да се ускори

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев упорства за ускорение на работата по новото европейско законодателство за хуманно отношение към животните. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„ С сътрудниците от Интергрупата по хуманно отношение и запазване на животните от дълго време призоваваме за преразглеждане на разпоредбите и макар че в края на предходната година Комисията разгласи оферти за огромна промяна, каквато не е правена през последните 20 години, законодателната работа тече прекомерно постепенно. По някои от тематиките, които са свързани с цивилен начинания, липсва даже явен график, който да очертае по какъв начин ще се развият във времето подхванатите стъпки “, счита Радев.

Повод за коментара му стана изразената от Европейската комисия позиция в отговор на въпросите, които внесоха през октомври 47 евродепутати – представители на разнообразни страни и от целия политически набор. Сред вносителите бе и българският евродепутат Емил Радев, който е зам.-председател на Интергрупата по хуманно отношение и запазване на животните.

След информация на Financial Times за допустимо оттегляне на Европейска комисия от обещаните законодателни оферти за хуманно отношение към животните членовете на Европейския парламент желаеха изясненост за осъществяването на поетите задължения и дали забавянето не се дължи на напън от страна на бизнеса или на идните европейски избори.

В претекстовете си евродепутатите обръщат особено внимание на предстоящите резултати по отношение на Европейската гражданска самодейност „ Край на клетките “, зад която стоят подписите на 1,4 млн. души в Европейски Съюз и поддръжката на над 170 организации и на редица учени. Потвърждавайки уговорката си да одобряват законодателно предложение за последователно унищожаване и дефинитивна възбрана на употребяваните системи за развъждане на животни в кафези, от Европейска комисия акцентират, че преходът изисква адаптиране на отглеждането на животни, в това число и обезпечаване на повече пространство за развъждане на животните.

„ Необходими са спомагателни съвещания по отношение на разноските, подобаващата дълготрайност на преходния интервал и съответните ограничения при импорт “, прецизират от Комисията, допълвайки, че законодателната работа би трябвало да продължи и в подтекста на стратегическия разговор за бъдещето на селското стопанство в Европейски Съюз.

В отговора на Европейска комисия се напомнят оповестените на 7 декември 2023 година две законодателни оферти – за преразглеждане на настоящите правила на Европейски Съюз по отношение на отбраната на животните по време на превозване и за определяне на нови европейски правила по отношение на хуманното отношение към кучетата и котките и тяхната проследимост.

„ Подготвителната работа за преразглеждане на съществуващите правила на Европейски Съюз по отношение на хуманното отношение към животните на нивото на стопанствата по време на умъртвяването и за основаване на непринуден европейски етикет за хуманно отношение към животните към момента продължава “, излиза наяве от отговора на Европейска комисия. В него се регистрира също, че се приготвя и предложение за рамка за устойчиви продоволствени системи, само че на този стадий няма решение по отношение на графика за приемането му.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР