Българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група Обнови

...
Българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група Обнови
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Как ЕС ще осигури защита на Христо Грозев?

Българският евродепутат Илхан Кючюк от Движение за права и свободи и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) стартира междупартийна самодейност в Европейския парламент в поддръжка на журналиста Христо Грозев, разгласен за търсене от Русия.

Кючюк, който е и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), приканва за общоевропейска самодейност в отбрана на Грозев и изпраща писмен въпрос до висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Освен с следствието на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Христо Грозев е и най-известният български публицист в Украйна, напомня в писмото си Кючюк. Той е потвърдил с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на съветските спецслужби.

Кючюк пита Борел следното:

„ Новината за издирването на журналиста, притежател на премията за проверяваща публицистика The European Press Prize слага редица въпроси, които директно и индиректно засягат сигурността на европейските жители.

Ще осъди ли висшият представител изрично оповестената от Руската федерация мярка против проверяващия публицист Христо Грозев и ще изиска ли нейното унищожаване незабавно?

Как Европейски Съюз счита да обезпечи на Грозев и на други самостоятелни публицисти, търсени от Руската федерация, нужната отбрана?

Как висшият представител счита да подсигурява, че сходно нарушаване на човешките права и свободи по отношение на други европейски жители ще бъде предотвратено в бъдеще? ”

Клуб Z изиска коментар от ръководената от Жозеп Борел Европейска работа за външна активност (ЕСВД) незабавно след оповестяването на новината за издирването на Христо Грозев. Оттам дадоха обещание отговор, само че до ранния следобяд през днешния ден, 28 декември, към момента не сме го получили.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР