Българският евродепутат Ева Майдел призова за съживяване на производството на

...
Българският евродепутат Ева Майдел призова за съживяване на производството на
Коментари Харесай

Наш евродепутат иска да се включим активно в европейското производство на чипове

Българският евродепутат Ева Майдел прикани за възкръсване на производството на микрочипове в България и включване на страната в самодейността на Европейска комисия, така наречен Chips Act, с който се цели поощряване развиването на екосистема за производството на микрочипове в Общността, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ, съобщи Българска телеграфна агенция.
По думите на Майдел Европейска комисия е показала през вчерашния ден Европейски закон за чиповете, в който са написани правила за по-лесно разпределяне на държавна помощ, както и разнообразни принадлежности за финансиране на развойна активност и произвеждане. Целта е през 2030 година 20% от производството на микрочипове в света да се осъществя в Европейския съюз (ЕС). Амбицията е за четворно нарастване по отношение на настоящето равнище и са планувани спомагателни 11 милиарда евро обществен запас в допълнение на вложенията, които страните от Европейски Съюз към този момент са насочили в тази сфера. Съживяване на производството на микрочипове в България или най-малко влизането в европейската екосистема за тях е опция, която поражда рядко, разяснява Майдел. Тя предлага на Министерството на нововъведенията да направи по този начин, че България да се включи интензивно в самодейността на Европейски Съюз. " Проучете опциите за привличане на вложения, за създаване на потенциал и експерти по тематиката и организирайте работни групи с Тайван, както прави Литва ", разяснява още евродепутатът.
Ева Майдел напомня, че Европа е в трескаво търсене на решение на казуса с дефицита на микрочипове, които се създават главно в Тайван и Южна Корея. Нарушените вериги за доставки в резултат на пандемията, внезапно нарасналото търсене от Китай и други производители на електроника, както и съвпадения от неприятни условия сътвориха международен дефицит на микрочипове, изключително на най-висококачествените, показва тя. По думите й поради казуса цели заводи за коли в Европа е трябвало да затворят за седмици, а чакането за нов принтер или преносим компютър е достигнало 6 месеца.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР