Българският евродепутат Ангел Джамбазцки е глобен заради знак, възприет като

...
Българският евродепутат Ангел Джамбазцки е глобен заради знак, възприет като
Коментари Харесай

ЕП глоби Джамбазки за нацисткия поздрав

Българският евродепутат Ангел Джамбазцки е санкциониран поради знак, общопризнат като нацистки привет, заяви ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Наказанието е отнемане от полагаеми дневни надбавки за период от шест дни, сподели тя.

Сумата се равнява на към 2000 евро, прецизираха за Клуб Z от Екологичен потенциал.

„ Наказвам Ангел Джамбазки поради непристойното му държание на 16 февруари, когато подвигна дясната си ръка в жест, общопризнат като нацистки привет, при излизането си от залата. Това накърни достолепието и репутацията на Европейския парламент “, разгласи Мецола при откриването на днешното пленарно съвещание.

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) е известен за наказването на 31 март. Той има правото да апелира.

Джамбазки провокира абсурда по време на спор на пленарната сесия на Екологичен потенциал за обвързването на европейските фондове с върховенството на закона. След това, до момента в който се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, той се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

„ Никога няма да ви позволим да ни казвате какво би трябвало да приказваме и какво би трябвало да вършим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните страни ", съобщи българският представител в изявлението си от трибуната.

Дебатът бе отдаден на решението на Съда на Европейски Съюз, че отпущането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка. То визира най-много Унгария и Полша, чиито държавни управления са на нож с Европейската комисия.

Ангел Джамбазки е измежду хората, подкрепящи Варшава и Будапеща.

Той отхвърли още тогава обвиняванията и изпрати до евродепутатите писмо, че става дума за „ дребно неразбирателство “. Българският представител упрекна сътрудниците си в клюка. Джамбазки твърдеше, че изпънал ръка не за нацистки привет, а за сбогом.

„ Бях в залата, довършвах речта ми, в която признавам, че споделих нещо, с което доста от вас не са съгласни и по този начин ви предизвиках.

Като напусках залата, желаех да се извиня за това, като просто помахах на ръководителя “, написа той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР