Българският екип на комисията, създадена по договора за добросъседство между

...
Българският екип на комисията, създадена по договора за добросъседство между
Коментари Харесай

Решаването на историческите проблеми с Македония ще е бавно, трудно и дълго

Българският екип на комисията, основана по контракта за добросъседство сред България и Македония, се събира за първи път на следващия ден, с цел да разиска насоките на бъдещата си работа.

Това заяви някогашният ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев, който е член на комисията. Той предвижда, че диалозите ни с Македония ще бъдат сложни и дълги, тъй като македонската общност е " обработвана " благодарение на образованието и масмедиите в една избрана тенденция към този момент повече от 100 години.

" Задачата няма да бъде лека - да се възвърне някакво познание за предишното, да се уточни, че това минало може да стане и би трябвало да бъде основа на добросъседски връзки сред в този момент съществуващите страни. Би трябвало да се създадат някакви промени в просветителната система, тъй че да се избегнат някои крайни оценки и при двете страни. Процесът ще бъде доста дълъг, ленив, муден. Не бива да се чака скоростно решение на проблемите ", предизвести историкът пред БНР.

Проф. Илчев посочи, че не би трябвало да отиваме с прекомерно огромна кошница, без значение от настройките на обществото.

" Обществото има относително къса памет. Не бива да забравяме, че сходни комисии имаше през 1970-те и 1980-те години, които дискутираха по какъв начин да се избегнат взаимно неприемливи оценки в учебниците по история и литература. Такива комисии имаше - българо-румънска, българо-югославска, тъй че прочут опит в това отношение имаме ", уточни той.

Крачки във връзка с разбирателството са направени, акцентира Илчев, като даде образец за съдействие сред научни звена на двете страни и на националните им архиви. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР