Българският дипломат трябва да е модерен, стъпил на приемственост, любознателен,

...
Българският дипломат трябва да е модерен, стъпил на приемственост, любознателен,
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Забранени думи в преговорите няма, но има неприемливи

Българският посланик би трябвало да е съвременен, стъпил на последователност, ученолюбив, защитаващ националния интерес. Това сподели нощес шефът на Дипломатическия институт към министъра на външните работи Таня Михайлова в предаването „ 120 минути " по бТВ.

България поддържа дипломатически връзки с множеството страни по света. Включително имаме посолства в страни, където доста други наши западни сътрудници нямат - в Северна или в седалището на Африканския съюз. Преди да заминат всички български дипломати минават през Института, ръководен от Таня Михайлова.

„ Най-далечното посолство е Камбера, Австралия. На остров Ливингстън България има научна база, с помощта на Антарктическия контракт. Научната база е наличие на България. Това посланичество е доста значимо и доста мощно ", сподели в студиото на „ 120 минути " Таня Михайлова, шеф на Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

7 страни членки на Европейския съюз имат представителства в Северна Корея, само че всички са затворени поради ковид. „ Заради това, че България е една от седемте страни там, се наложи два пъти да играе ролята на ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз там. Това е значимо, тъй като на място се получава информация и тя се споделя с сътрудниците от Европейски Съюз ", уточни тя.

Забранени думи в договарянията няма, само че има неприемливи, споделя тя. „ Понякога даже и тези, които владеят до съвършенство и нравственос, и протокола, и думите в договарянията, могат съзнателно да употребяват думи, с които да целят избран резултат. В историята се е стигало и до обиди. Непрекъснато следим нарушение на положителния звук и протокола - остава в учебниците като образци за това по какъв начин не би трябвало да се прави ", сподели Таня Михайлова.

Етикетът и протоколът са разнообразни действия, изясни тя. „ Етикетът е връзките сред хората и е нещо, което ние учим у дома - положителното образование, толерантността, умеенето да бъдеш общителен е нещо, на което се учим в ранна възраст. Протоколът е работа на експерти, които би трябвало да следят за всеки подробност. Затова се учи. Дипломатическият протокол и държавния парад има доста строги правила. Днес всичко е много по-олекотено. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР