Българският държавен глава Румен Радев разговаря с министър-председателя на Руската

...
Българският държавен глава Румен Радев разговаря с министър-председателя на Руската
Коментари Харесай

Румен Радев поиска от Медведев преки доставки на газ през Черно море

Българският държавен глава Румен Радев беседва с министър-председателя на Руската федерация - Дмитрий Медведев . Българският президент е на публична аудиенция в съветската столица Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е извънредно значима, тъй като възвръща разговора сред двете страни на най-високо ниво, пресечен от доста години . Той е значим за плодотворни връзки във всички останали области от съвместен интерес, сподели българският президент.

Русия, по думите на Радев, постоянно е била стратегически сътрудник в енергетиката като снабдител на природен газ, петрол и нуклеарно гориво , като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни уреди и мощности в България.
Сигурността на енергийните доставки е извънредно значима и за България, и за Европейски Съюз , сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев, заяви Българска телеграфна агенция.

Затова се надявам и нашите държавни управления да преразгледат опцията за директна доставка на газ от Русия през Черно море , сподели Радев. Държавният ни глава е уведомил и съветския министър председател за обновяване на плана за АЕЦ " Белене " и е уверил, че съветската страна ще бъде осведомена с хода на дейностите, " тъй като това възкръсване допуска и съветско присъединяване ".

По думите на Румен Радев двете страни - България и Русия - имат едно голямо преимущество: че нашите връзки не се базират единствено и само на стопански интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия постоянно е била значим търговско-икономически сътрудник, сподели Радев.

Президентът постави венци пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва.

Предстои президентът да посети Большой спектакъл. Там той ще участва на оперната режисура " Зигфрид " от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В програмата му е включен и диалог с видни български и съветски културни дейци в постройката на българското посолство в Москва.

По време на визитата си в Русия българският президент е придружаван от своята брачна половинка.

 Снимка 357784
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР