Българският баскетболист Александър Везенков беше избран за Спортист на годината

...
Българският баскетболист Александър Везенков беше избран за Спортист на годината
Коментари Харесай

Александър Везенков бе избран за Спортист на годината за 2022 г.

Българският баскетболист Александър Везенков беше определен за Спортист на годината за 2022 година в 65-то издание на обичайната анкета, в която гласоподават спортните публицисти у нас.

През 2022 година призьорите измежду родните спортисти бяха избрани с гласовете на 102 настоящи спортни публицисти от 40 печатни и електронни медии.

Везенков получи 986 точки в гласуването, с което се трансформира в едвам втория баскетболист в историята, който получава наградата за " Спортист на годината " у нас след именитата Ваня Войнова, която го прави в първото издание на анкетата през 1958 година.

През тази година Александър Везенков реализира редица триумфи с клубния си Олимпиакос, с който стана първенец и завоюва Купата на страната, а българинът бе определен за най-полезен състезател в гръцкото състезание. Освен това 27-годишният играч откри място в идеалния тим на Евролигата за сезон 2021/22, а от началото на тази акция продължава с доста мощното си показване в най-престижния европейски клубен шампионат, където към този момент на четири пъти беше избиран за състезател на кръга, а също така беше избран и за най-хубав баскетболист за месец ноември. На национално равнище пък Саша Везенков бе част от състава на България, който взе участие на Евробаскет 2022 в Чехия, Грузия, Италия и Германия.

В допълнение Александър Везенков беше избран и за любимец на публиката, откакто над 3400 фена се включиха в гласуването.



На второ място в анкетата приключи борецът Кирил Милов с 622 точки, откакто през 2022 година той завоюва европейската купа в класическата битка в категория до 97 кг, а на международното състезание стигна до сребърния орден.

Призовата тройка добави скиорът Алберт Попов с 558 точки след отличното си показване на Зимните олимпийски игри в Пекин, където българинът се подреди 9-ти в слалома и 17-ти в гигантския слалом. Попов показва отлични резултати и в конкуренциите за Световната купа, като най-хубавото му достижение пристигна по време на финалите в Куршавел/Мерибел, където той остана на косъм от място на подиума, завършвайки четвърти.

В категорията за Спортист №1 на България с увреждания пък наградата отиде при състезателят ни от националния тим по баскетбол на колички Георги Иванов, който получи 250 точки в гласуването.

За тим на годината пък бе определен националният ни отбор по художествена гимнастика, който получи 630 точки след двата завоюва златни медала по време на международното състезание в София. Втори остана националният ни тим по баскетбол за мъжете със 160 точки, а трета остана щафетата ни на 4 по 200 метра свободен жанр, която записа историческо 8-мо място по време на Световното състезание по плуване в дребен басейн в Мелбърн, Австралия.

Наградата в обичайна анкета на вестник " Труд " за " Треньорът на годината " отива за четвърти път при треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика – Весела Димитрова. Тя води със 160 т. пред Иван Иванов (вдигане на тежести) и Братан Ценов (борба, типичен стил), които получиха по 36 точки.

За страдание, и през тази година няма да бъде извършена публична гала, на която да бъдат наградени всички призьори.

Ето го и топ 10 в анкетата за Спортист на годината за 2022 година:

1-во място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.

2-ро място - Кирил Милов (борба) – 622 т.

3-то място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.

4-то място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.

5-то място - Едмонд Назарян (борба) – 432 т.

6-то място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.

7-мо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.

8-мо място - Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 195 т.

9-то място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.

10-то място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР