Българският алпинист Атанас Скатов се отправя към поредната си експедиция

...
Българският алпинист Атанас Скатов се отправя към поредната си експедиция
Коментари Харесай

Атанас Скатов поема към десетия си осемхилядник

Българският планинар Атанас Скатов се насочва към следващата си експедиция за актуалната година. След като този сезон изкачи сполучливо Кангчендзьонга, Гашербрум I и Гашербрум II до дни Скатов се насочва към четвърти осемхилядник – Дхаулагири (8172 м).

Името на върха се превежда като „ Бялата планина “, среща се в Непал и е един от 14-те на планетата с височина над 8 000 метра. Той ще бъде десети осемхилядник за Скатов, което ще го приближи с още една крачка към по този начин мечтаната от доста алпинисти „ Хималайска корона “ - купа, давана на малко на брой смелчаци, измежду които към момента няма българин. Титла, за която мечтаеше и Боян Петров. Целта на Атанас Скатов е да стане точно първият българин, изкачил всичките 14, а планът му планува това да се реализира без консумация на храна от скотски генезис, с задача за запазване на околната среда. Ето за какво той е на път да стане първият веган в света с това достижение.

Заради мощния сезон с три качени върха над 8000 метра и то за извънредно къс интервал от време, през днешния ден Атанас Скатов бе почетен с премията „ Сребърен сокол “, давана за проявен темперамент и геройство. Тя се връчва на спортисти, показали голяма храброст в своята област, а до момента нейни носители са били боксьорът Кубрат Пулев, спринтьорката Ивет Лалова, гимнастикът Йордан Йовчев и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР