Българският алпинист Атанас Скатов направи уникално постижение като изкачи десети

...
Българският алпинист Атанас Скатов направи уникално постижение като изкачи десети
Коментари Харесай

Уникално: Българин качи десети осемхилядник!

Българският планинар Атанас Скатов направи неповторимо достижение като изкачи десети осемхилядник. В 11.56 ч. наше време през вчерашния ден той е стъпил на седмия по височина връх на планетата Дхаулагири (8167 м). Това е четвъртият осемхилядник за Скатов тази година след изкачването на Канчендзьонга (8586 м) на 15 май, Гашербрум I (8080 м) на 12 юли и Гашербрум II (8035 м) на 18 юли.

Сливналията се е движир дружно с още няколко алпинисти, измежду които и Сержи Миньоте. Испанецът разгласи, че е постигнал задачата си, като преди този момент с няколко известия уточни, че по пътя е имало доста компликации и тествания.

Италианският публицист Алесандро Филипини цитира изпълнителния шеф на компанията " Севън съмит трекс " (Seven Summit Treks) Таши Лакпа Шерпа, съгласно който Скатов е съпроводен до върха от шерпа Сану. С това Сану към този момент е изкачил всички 14 осемхилядника и става третият шерпа с това достижение, показва Филипини.

" Към офанзива на върха са се отправили първоначално към 40 алпиниста от разнообразни експедиции, само че до върха са достигнали към 10 индивида през днешния ден. Екоекспедиция " Дхаулагири 2019 " тази година беше съпроводена с доста динамични промени на климатичните условия - значителни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това много затрудни адаптацията на Скатов, който съумя да направи единствено една ротация по височинните лагери и нападна върха незабавно по-късно, с цел да се възползва от последните хубави дни преди идните ветрове ", показват от екипа му във " Facebook ".

Преди две години тъкмо с нанагорнище на Дхаулагири Боян Петров стана първият българин, изкачил 10 осемхилядника, като го направи без да употребява О2.

Скатов е бил два пъти на Еверест (8848 м). На 13 май 2018 година той стъпи на - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му независимо нанагорнище без потребление на спомагателен О2.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР