Българските зимни курорти обявиха намаления на цените в края на

...
Българските зимни курорти обявиха намаления на цените в края на
Коментари Харесай

Масово намаляване на цените в планинските ни курорти: Равносметка на зимния сезон

Българските зимни курорти оповестиха понижения на цените в края на зимния сезон, очаквайки финален приток на български и задгранични туристи. Очакванията на хотелиерите са за сериозен растеж на приходите, излиза наяве от данните на Национален статистически институт за местата за настаняване за януари.

Февруари също беше мощен откъм настаняване, както и първата половина на месец март. Очакванията са метеороличната конюнктура да разреши ски зоните да работят до 15 април.

Според цифрите на Национален статистически институт за янари броят на нощувките и туристите в страната понижат надлежно с 0.2% и 1.7% спрямо януари 2023 година. В същото време обаче хотелиерите означават 17.4% повече доходи.
 Снимка 461888
Източник:
Общи доходи през януари 2024 - 91.1 млн. лева. Приходи от български жители - 50.9 млн. лева.  Приходи от задгранични посетители - 40.2 млн. лева  Приходите на българските хотели за първи път надвишават 2 милиарда лв.: най-търсените зимни предложения
Приходите на българските хотели за първи път надвишават 2 милиарда лв.: най-търсените зимни предложения

Означават ли рекордните доходи и по-високи цени на услугите?

Най-пощещаваната българска зимна дестинация е Банско

От тази седмица в Банско хотелиерите понижават цените, оповестиха от Съюза на туристическия бизнес в града. Цените на картите за оборудванията в Банско обаче резервират цената си, тъй като цената на електрическата енергия остава висока.

От днешния 15 март въжен превоз картите в Боровец ще бъдат с по-ниски цени. В Пампорово цените са понижени още от 5 март.

Причината за предстоящите рекордни доходи

Причината за високите доходи на хотелиерите не се крие в растежа на гостите, който се обрисува да е към 5%. Рекорният зимен сезон е поради по-високите цени на услугите.

Между 10 и 30% са скочили цените на хотелското настаняване, заведения за хранене и оборудванията на ски зоните.

Национален статистически институт регистрира през януари с 2% по-малко български туристи в местата за настанявания - 290.8 хиляди. Чужденците са с 1% спад или 141.3 хиляди.

От Института за разбори и оценки в туризма регистрират най-вече визитите в България тази зима от страна на туристи от Европейския съюз. Те ще са към 62% от всички посетители. Следващи са от Англия, Турция и Израел.
 Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа
С нови, по-високи цени: Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

Класация на Post Office Travel Money
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР