Българските земеделци имат основания за протести, защото ситуацията от 2023

...
Българските земеделци имат основания за протести, защото ситуацията от 2023
Коментари Харесай

Земеделците искат подкрепа и контрол, чакат новата среща с премиера

Българските земеделци имат учредения за митинги, тъй като обстановката от 2023 година не е изменена. След среща с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътов при започване на тази седмица стана ясно, че диалозите в търсене на решения не престават.

Предстои нова среща на 30 януари.

Исканията на земеделците пред БНР-Радио София напомни и формулира Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сред тях са:
Спешни мерки за подкрепяне на зърнопроизводството. В момента има към 40% междуфирмена задлъжнялост. Законодателни промени, с цел да не се стига до неплатежоспособност в този бранш. Държавата да одобри нормативна уредба, която да се преценява с обстоятелството, че в земеделието вложенията са дълготрайни. Да отпаднат едногодишните контракти с арендодателите, да се откри метод за установяване на правилна лихва - да бъдат предпазени и земеделците, и ареднодателите. Външнополитически и стопански претенции, свързани със " Зелената договорка " и либерализацията на търговията в Европа по отношение на войната в Украйна.
" Надяваме се да получим отговор от акад. Денков и той да застане зад нашите оферти. Да бъдат изчистени неразбираемите моменти и да бъде подписано съглашение. Знаем, че няма разполагаем запас в бюджета, само че би трябвало да се откри. Не бива да се дават средства поголовно и на всеки. Ще се създадат разбори по браншове. Държим да има надзор на изпълняваните условията и на влаганите пари. Мислехме, че ще се оправим със лични сили, само че за жалост в тази обстановка това не може да стане. "

По думите на Жекова  " Зелената договорка " въздейства на всеки земеделец в Европа, оскъпява стоката. В същото време в Украйна прилагат над 200 препарата за растителна отбрана, които не са позволени за европейските производители. Там беше позволено ГМО. Това обърква европейския пазар на плодове, зеленчуци, слънчоглед, олио.

" Това е дъпмпингов импорт. " Зелената договорка " унищожава секторите, тя би трябвало да бъде изменена. Всеки от нас заплаща за тази зелена политика – уточни Радостина Жекова. И добави – В срещите си няма да отстъпим от подпомагането - 20 лева./декар за зърнопроизводство. Този бранш за 2023 година е на загуба. “

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР