Българските застрахователи и Гаранционният фонд плащат милиони левове заради практиката

...
Българските застрахователи и Гаранционният фонд плащат милиони левове заради практиката
Коментари Харесай

Застрахователите плащат милиони заради чужденци с български коли

Българските застрахователи и Гаранционният фонд заплащат милиони левове поради практиката чужденци да карат коли с български номера. От Фонда упорстват за незабавни промени.

Защо чужденци карат коли, застраховани в България?

За порочната процедура ви разказахме в bTV още преди 5 години. Основно румънци карат български коли, а при катастрофи заплаща страната. Така да вземем за пример през 2016 година Гаранционният фонд е платил над 17 милиона лв. за произшествия отвън България. Една трета от тях – породени от румънци с български коли.

Румънците избират да карат коли с български табели, тъй като им е доста по-евтино, като 36-годишният Николае Дорин от Гюргево. Категоричен е, че и идната му кола ще е с българска регистрация.

„ Купуваме коли от Англия, Германия, отиваме в България с български регистрационен номер. Тук, в Румъния, цената за застраховка е доста, доста висока и същото се отнася за таксите”, съобщи Николае Дорин.

Освен по-изгодно, с български табели водачите в чужбина са съвсем ненаказуеми, с изключение на при злополука, когато вредите поема българският осигурител или по-често Гаранционният фонд.

А за някои българи търговията с номерата е бизнес. Причакват румънците в КАТ и против дребни суми продават името си. Има нашенци с по 500 коли на тяхно име.

От Гаранционния фонд упорстват за незабавни промени и надзор, с цел да спре източването на милиони левове.

„ Да се управлява регистрацията и притежателят, по-тясна връзка с данъчната работа, с цел да се знае, че е тук този човек, живее на този адрес”, съобщи Борислав Михайлов.

Освен румънци, италианци също се възползват от услугата. За 10 години за произшествия там Гаранционният фонд е изплатил над 20 милиона лв.. Една трета от тях са присъединяване на коли с български номера, карани от чужденци.

А какъв брой са българските коли, карани от чужденци, не се знае. За тях се схваща едвам при произшествие на пътя, когато застрахователите или Гаранционният фонд би трябвало да платят. В множеството случаи – солидни суми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР