Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия

...
Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕК компенсира с още 16 млн. евро българските зърнопроизводители

Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като отплата поради залежалата им продукция след безмитния импорт на украинско зърно. Това съобщи земеделският министър Явор Гечев. Той се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена.

По думите му в България има огромни количества украинско зърно и неосъществено българско, което удостоверява, че страната ни e наранена повече от другите страни в Европа от украинския импорт.

Зърнопроизводителите посрещнаха земеделският министър Явор Гечев с поредна обсада с трактори и комбайни на основния път Плевен – Русе край Горна Студена.

Според Явор Гечев позицията на протестиращите против безмитния импорт на украинско зърно, който подбива пазарите у нас, съответствува с позицията на страната ни и добави, че са положени всички старания обстановката да бъде изменена, само че все още няма подобен механизъм.

" Комисията този път реагира най-малко отчасти на нашите неща, това което е по предварителни данни, три страни ще получат средства във връзка с европейската взаимност. Предварителните числа са 16 млн. евро във връзка с България, които ние ще използваме за спомагателни дотации за спешното предпазване, с цел да подпомогнем най-малко отчасти това, което сте изгубили ", съобщи Явор Гечев, министър на земеделието, храните и горите.

Зърнопроизводителите обаче са безапелационни, че тази помощ няма да ги избави от банкрути.

Протестиращите упорстват и за смяна на Стратегическия проект за развиване на бранша, защото съгласно тях той обрича дребните и междинните производители на банкрут.

Министър Гечев изрази единодушие със земеделците, само че изясни, че тази година е преходна за осъществяване на проекта и никой от тях няма да предстои на наказания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР