Българските закони, които уреждат подслушването и следенето, не отговарят на

...
Българските закони, които уреждат подслушването и следенето, не отговарят на
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург направи на пух и прах законите за подслушване и следене у нас

Българските закони, които уреждат подслушването и следенето, не дават отговор на условията за качество и не са годни да подсигуряват, че намесата в правото на персонален живот на жителите е единствено доколкото е нужна в едно демократично общество, установи Европейският съд по правата на индивида в разбиващо решение освен за законодателството у нас, само че и за практиките за потребление на специфични разследващи средства (СРС), заяви.

Съдът в Страсбург стига до следната тежка констатация: „ Законите, уреждащи тайното наблюдаване в България, прилагани на процедура, към момента не дават отговор на минималните гаранции против произвол и корист “.

Делото пред Европейски съд по правата на човека заведоха двама юристи – Михаил Екимджиев (заедно с Асоциацията за европейска интеграция и права на човека) и Александър Кашъмов (и Програма достъп до информация). Това е вторият път, в който те се обръщат към съда в Страсбург поради злоупотребите с подслушването и следенето у нас.

Екимджиев и Кашъмов припомнят, че България към този момент един път е била наказана поради подслушването, само че не е подхванала съответни генерални ограничения, водещи до превъзмогване на установените от Европейски съд по правата на човека систематични правозащитни проблеми. През 2013 година България сътвори Националното бюро за надзор на СРС, само че след отстраняването от него на Бойко Рашков и адв. Георги Гатев институцията потъна в цялостно безмълвие.

Резултатът е, че съвсем 100% от настояванията на прокуратурата и специфичните служби за използване на СРС са почетени, а правосъдният надзор върху тяхната правомерност и аргументираност е фиктивен и фрагментарен, се споделя още в жалбата.

В нея се напомнят и редицата кавги със СРС, избухнали в последните години. „ Жертви на тези кавги са в това число министър председателят, шефът на Агенция „ Митници “, народни представители, публицисти, лекари, спортисти и други “.

Последният величествен скандал бе подслушването на стотици протестиращи против държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов и основния прокурор, които са били закачени на слушалка по искане на спецпрокуратурата. Официалният мотив за това бе заведено дело за държавен прелом, което подсети за способите от времената на тоталитарния режим.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР