Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през

...
Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през
Коментари Харесай

Войнишките ни гробища край Кавадарци са унищожени през 30-те г. на 20 век

Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на предишния век. Това съобщи основният специалист по военните монументи към Министерството на защитата Радослав Симеонов пред Българска национална телевизия

По данни на министерството край кавадарското село Дреново сигурно са съществували две български военни гробища с 432-ма бойци, заровени в тях.

Оцеляването им обаче е било обречено поради политиката на целеустремено заличаване на български военни гробища от югославските управляващи през 30-те години на предишния век, уточни Симеонов.

Въпреки че няма данни за скорошно посягане върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските управляващи към тях не е изрядно, посочи военния специалист.

Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се автомагистрала Скопие-Прилеп. Не са планувани подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и осведомителни табели. Така на процедура достъпът до тях е отсечен.

Радослав Симеонов посочи, че Министерството на защитата ще продължава още по-усърдно да следи положението на българските военни гробища в Република Северна Македония.

На територията на югозападната ни съседка е имало сред 480 и 500 гробища на български бойци . Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едвам 4-5 са преведени във тип, подобаващ на европейските практики.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР