Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията

...
Българските власти постъпиха грубо и не представиха факти, потвърждаващи обвиненията
Коментари Харесай

Архимандрит Васиан: Властите в България ни изгониха без доказателства, по унизителен и оскърбителен начин

" Българските управляващи постъпиха жестоко и не показаха обстоятелства, потвърждаващи обвиняванията против духовниците на РПЦ (Руската православна църква), от които желаеха да изоставен България ". Това е декларирал архимандрит Васиан, предстоятел на Подворието на РПЦ в София в изявление за " Россия 24 ", представено от РИА Новости.

Архимандрит Васиан (Змеев), протойерей Евгений Павелчук, секретар на Подворието, и чиновник на Подворието (шофьор, жител на Беларус) са призовани в българската имиграционна работа на 21 септември, където им е било подредено да изоставен страната в период от 24 часа, защото съставляват опасност за националната сигурност, напомня съветската медия.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова това " очевиден вражески акт ". Руската православна черква стачкува против експулсирането на нейните духовници.

" Нищо не предвещаваше подобен необикновен процес. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната работа, там всъщност ни арестуваха. Когато попитахме какви са обстоятелствата, в какво ни упрекват, отхвърлиха да ни кажат каквото и да било ", оповестява архимандрит Васиан.

" Всъщност карцерът беше без обвинявания. Консулът на Руската федерация, когато изиска да се назоват обстоятелствата, те (българските правоприлагащи органи) започнаха да споделят на висок звук: " А за какво би трябвало да ви споделяме! ". След това ни обявиха: " Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или неотложно напускате територията на България ", изяснява духовникът.

" Ние се съгласихме да напуснем ", описа архимандрит Васиан.

След това, по думите му, българските управляващи назначили служител на реда, който да съпровожда групата, до момента в който пътуват, с цел да приберат персоналните си движимости. " Един служител на реда пристигна в жилището ми и ме наблюдаваше по какъв начин групирам персоналните си движимости в куфара. Той ми взе паспорта и ми го върна едвам на границата....Помолихме да спрем до храма, трябваше да взема някои персонални движимости, документи, да дам нареждания. Полицаите се опасяваха да ни заведат до храма, тъй като се бяха събрали хора, публицисти, и ние обикаляхме с колата, до момента в който се стъмни. Едва под прикритието на нощта ни разрешиха един по един да влезем в храма....Сега храмът не действа, не можах да поверя на никого ръководството на храма ", декларира духовникът на Руската православна черква.

По думите му енорията на Руската православна черква в София е била посещавана от руснаци, българи, украинци, " храмът не е създавал никакви проблеми ", а представителите на РПЦ са имали положителни връзки с Българската православна черква.

" Колкото и да се пробвах да схвана за какво ме изгониха - по този начин и не ми споделиха. Ако се съди по изявленията в медиите, които се опитваха да защитят дейностите на управляващите, бяхме упрекнати, че пазиме позицията на Руската черква по отношение на разкола в Украйна, че обясняваме, че епископите (на разколната) Православна черква на Украйна не са епископи, а самозванци, самосветители, които нямат апостолска последователност, а това е доста рисково, защото международното православие може да се трансформира в фракция, където ще бъде мъчно да се дефинира къде е положителното и къде злото ", предлага предстоятелят на Подворието.

Той акцентира, че българските управляващи са работили " безразсъдно, жестоко, унизително ", продължава архимандрит Васиан.

" Никога не бих могъл да си помисля, че православна България, която съветските бойци са освободили преди близо 150 години, ще изгони съветски свещеници по подобен позорен и унизителен метод, без да е показана някаква основна виновност. Заслужава да се означи, че с помощта на дейната позиция на Руската черква тогава, преди 150 години, става допустима освободителната акция (на съветската войска ) на Балканите за освобождение на православните славяни от османско робство ", акцентира той

Според архимандрит Васиан българските управляващи могат да откажат на жител на друга страна да обитава на тяхна територия, само че " значимо е по какъв начин са го създали - съзнателно, демонстративно, обидно, пробвайки се да основат спор, с цел да скапват връзките ".

" Но връзките сред съветската и българската черква са от хиляди години. Те се пробват да пренапишат историята, само че народът не одобри това. Имаше дейна поддръжка, съпричастност на българските православни християни и духовници, отвращение от дейностите на управляващите ", заключава архимандритът.

По-рано йерархът на Българската православна черква (БПЦ), Видинският митрополит Даниил, изрази страдание за изгонването на архимандрит Васиан от страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР