Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни

...
Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме с новите модерни
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев: Българските винопроизводители съчетават традиции и модерни технологии и създават вина с уникални качества, конкурентни на международните пазари

" Българските винопроизводители съчетават историческите обичаи, които имаме с новите съвременни технологии и основават виновност с неповторими качества, които почтено показват страната ни на интернационалните пазари. Те са извънредно атрактивни за взискателния усет на потребителите ". Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев в свое изявление по време на министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия. Срещата се организира във връзка 100-годишнината от основаването на организацията и в нея вземат участие 31 страни от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия.
 
Заместник-министър Йоцев, който управлява българската делегация, напомни по време на формалната сесия, че България се намира на стратегическо място сред Азия и Европа, където се пресичат остарели и нови пътища на виното, като тук от генерации се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той акцентира, че страната ни има богат генофонд, в който има остарели локални сортове с неповторим мирис и усет и типичен, висококачествени и устойчиви на заболявания и вредители сортове, които вършат винената ни листа разнообразна и атрактивна.
 
 Зам.-министър Йоцов взе участие в министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия Зам.-министър Йоцов взе участие в министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия Източник: Пресцентър на Министерство на земеделието и храните
Заместник-министърът акцентира, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им сътрудници, стоят и доста провокации, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последствията от пандемията и войната, и измененията в пазарите. Това постанова поддръжка на тези браншове и устойчиви политики, ориентирани към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното предизвиква
 
Заместник-министър Йоцев уточни, че поради на този винен профил, страната ни поддържа през годините извънредно интензивно съдействие с Международната организация по лозата и виното (OIV), с която Министерство на земеделието и храните подписа през 2020 година Меморандум за съгласие. Тук е мястото да подчертая и важността  от хармонизирането на интернационалните стандарти и разпореждания, подкрепени от OIV, което ще способства и за подсилване на конкурентоспособността на България на международния пазар на вино.
 
Форумът се управлява от президента на Международната организация по лозата и виното Луиджи Мойо, както и от Генералния шеф на организацията доктор Джон Баркър. От българска страна присъединяване вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното и Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарската камара, като неофициален хазаин на срещата е министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италианската република Франческо Лолобриджида.
 
В рамкити на формалната стратегия във втория ден от Министерската среща планува посещаване на Павилиона на Министерство на земеделието на Италия на ревюто VinItaly в град Верона. Събитието се организира в един от регионите на Италия, който се отличава с богатите си обичаи във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и положителни практики.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР