Българските въглищни централи искат срокът за кандидатстване за дерогация за

...
Българските въглищни централи искат срокът за кандидатстване за дерогация за
Коментари Харесай

ТЕЦ-овете ни искат още време, за да спазят новите евронорми за чист въздух

Българските въглищни централи желаят срокът за кандидатстване за дерогация за новите еконорми на Европейски Съюз да се удължи с още 6 месеца.
Според тях отпуснатото време от половин година, което изтича в средата на февруари, е незадоволително за подготовката на настояванията им по отношение на новите условия.
Припомняме, че на 28 април Европейската комисия одобри нови, по-строги стойности на емисионни равнища за серен диоксид, азотни оксиди, живак и други, които се отделят от инсталациите, изгарящи въглища. Изключението може да бъде приложено, когато направената оценка за съответната апаратура покаже, че постигането на новите емисионни равнища би довело до разноски, които са несъразмерно по-високи спрямо изгодите за околната среда.
Съгласно законовите разпореждания срокът за подаване на заявки за смяна на комплексните разрешителни за работа на огромните горивни съоръжения в Изпълнителната организация по околна среда при Министерството на околната среда и водите е шест месеца, считано от датата на обявяване на референтния документ в формалния вестник на Европейска комисия.
Една от аргументите за искане удължение на периода е включването за първи път на премерване на правила на живак в атмосферата, което изисква продължителни проучвания от лицензирани лаборатории. Втората причина е незадоволителното време за подготовка на оценките за разноските, по отношение на изгодите за околната среда. Удължаването на периода с шест месеца - до 16.08.2018 година включително, е нужна причина за правенето на по-пълна и прецизна документи от страна на операторите на ГГИ.
Централите, които могат да аплайват за приемане на дерогация са девет - Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Ей и Ес-ЗС Марица Изток I " ЕООД, Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 " АД, Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Марица 3 " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация Перник " ЕАД, " Топлофикация Сливен " ЕАД и " Топлофикация Русе " ЕАД.
Дружествата от Източно-Маришкия басейн са подали искане до Министерство на околната среда и водите за увеличение на периода за даване на искане за дерогация от 6 на 12 месеца.
В отчета на министър Петкова до народните представители са разказани всички подхванати досега дейности по отношение на политиката на държавното управление за отбрана на топлоелектрическите централи у нас.
Големите горивни съоръжения са от значително значение за енергийна сигурност на страната и Министерството на енергетиката ще работи за постигането на дерогация за топлоелектрическите централи, взаимно с отрасловите институции, парламентарно показани партии, български евродепутати, синдикални и работодателски организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР