Българските ученици в гимназиална възраст са сред първите по употреба

...
Българските ученици в гимназиална възраст са сред първите по употреба
Коментари Харесай

Всеки десети ученик в Пловдив е пробвал дрога

Българските възпитаници в гимназиална възраст са измежду първите по приложимост на опиати в Европа. Това сочи изследване на Европейския учебен проучвателен план за алкохол и други опиати (ESPAD) от 2019 година Данните бяха оповестени от Националния център за запазване на публичното здраве и разбори по случай 26 юни - Международен ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на опиати.

Данните демонстрират, че младежите у нас на 15-16 години към този момент злоупотребяват с амфетамини, метамфетамини, кокаин и хероин в по-голяма степен, в сравнение с техните връстници в останалите европейски страни.

Статистиката, представена от clinica.bg, демонстрира, че към използването на амфетамини в България прибягват 3.1% от гимназистите на 15-16 години, което е над междинното равнище в Европейски Съюз - 1.7%. Ситуацията е сходна и при използването на метамфетамини. У нас те се използват от 2.2% от младежите, до момента в който в Европейски Съюз междинната стойност е 1.1%. Кокаинът е известен измежду 3.1% от българските подрастващи, до момента в който в Европейски Съюз равнището е 1.9%. Наркотици без значение от съответния тип се използват от 17% от младежите в Европа, а у нас процентът е малко по-висок - 19%.

Според изследване от края на 2020 година, извършено в Пловдив от „ Глобал Метрикс “ по поръчка и с методологическата поддръжка на Национален фокусен център за опиати и наркомании, 9,8% от учениците в град Пловдив показват, че са употребявали в миналото в живота си някакво наркотично вещество. Въпросната статистика за обстановката в града обгръща всички учащи от 8. до 12. клас, което изяснява разминаването с данните на национално и европейско равнище. Най-голям дял от пловдивските младежи са употребявали марихуана (7,7%), също хашиш (4,0%), амфетамини (2,3%), кокаин, екстази, халюциногени и инхаланти (по 1,6%), метамфетамини (1,3%). Употреба на композиция на две и повече наркотични субстанции е присъща за 1,6% от интервюираните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР