Българските ученици учат средно 1500 часа по-малко от връстниците си

...
Българските ученици учат средно 1500 часа по-малко от връстниците си
Коментари Харесай

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система

Българските възпитаници учат приблизително 1500 часа по-малко от връстниците си в Европа, тъй че надали удължаването на образователната година с една седмица ще сътвори някаква разлика в образованието. Това разяснява в " Панорама " по Българска национална телевизия просветителният министър акад. Николай Денков.

По думите му има недостиг и в образователните стратегии, а часовете би трябвало да станат забавни, без да бъде изгубена съдържателната им част. Основен проблем е, че учениците би трябвало сами да компенсират пропуските в просветителната система.

" Програмите и учебниците би трябвало бъдат изменени, би трябвало да намерим време децата да се упражняват повече, да имат по-интересни занимания, с цел да могат да заменят това, с което сега компенсират. В момента те компенсират със снощните домашни и с частните уроци. Нашата съществена задача е да ги отстраняваме от нашето обучение ", сподели той.

Министърът разяснява още, че плануваната промяна за понижаване броя на висшите учебни заведения е с мисъл да се увеличи качеството на висшето обучение

" Това обединяване, което анонсирах, не е някаква небивалица за българските условия, а промяна, провела се в голям брой страни - Франция, Швеция, Испания, Ирландия - страни, които са ги създали преди 15 години и в този момент берат плодове. В България също имаме подобен опит. Русенският и Тракийският университет също са зародили след обединяване на няколко разнообразни института - и са едни от най-успешните в районите си ", сподели акад. Денков.

Той отхвърли да е иницирал тези промени посредством понижаване на бюджета на висшите учебни заведения.

" Истината е, че не съм го изискал аз и въобще не съм взел участие в тази полемика. Аз видях текста на злощастния параграф 17, когато излезе в Държавен вестник. Тук има една лека конспирация, която се вкарва от други хора. Това, което постоянно съм желал, е да създадем една сполучлива и качествена промяна, което ще стане посредством промени в Закона за висшето обучение ", посочи Денков.

Според министъра има детайли от сегашото обучение, които би трябвало да се запазят, само че сплотяващото е това, което би трябвало да се отстрани от системата.

" Това са частните уроци. С тях ние няма по какъв начин да реализираме този еднакъв старт, от който децата имат потребност. Те са разнообразни като ползи, само че би трябвало да имат правна благоприятни условия да развиват своя капацитет ", безапелационен бе Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР