Българските ученици и младежи са на първите места в Европа

...
Българските ученици и младежи са на първите места в Европа
Коментари Харесай

Най-накрая! Децата ни номер едно в класация в Европа, но... негативна

Българските възпитаници и младежи са на първите места в Европа по приложимост на амфетамини и анаболни стероиди. Това демонстрират данните от проучвания измежду младежи на възраст сред 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години. Всеки трети от интервюираните е показал, че най-малко един път в живота си е вземал дрога, до момента в който за останалите страни междинните стойности са близо два пъти по-ниски, заяви " България он ер ".

В 90% от случаите употребяваният опиат е марихуана, а към 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата приложимост най-често е сред 14 и 16 години.

" Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – сред 11 и 13 години. При тези деца фамилната картина нормално е доста тежка – имат разведени родители, отглеждани са от баби, самите родители са подвластни от опиати или алкохол ", разяснява доктор Борислав Станчев, който показа данните от изследванията на съвещание на Общинския съвет по наркотични субстанции във Варна.

Експертът предизвести, че на българския пазар от ден на ден навлизат имитациите на канабис и кокаин. 20% от учениците споделят, че са им предложили синтетични канабиноиди и стимуланти.

" Проблемът е, че най-често не знаят какво купуват, а от време на време и дилърът не знае какво продава. От марихуана не може да се почине от свръхдоза, само че някои от синтетичните канабиноиди могат да провокират смъртност. Такива в Европа през последните години са открити общо 170. Те могат да бъдат пушени на всички места и никой да не разбере, тъй като имат прелестен мирис и не мирише на марихуана ", разясни доктор Борислав Станчев.

" Освен това не се хващат от общоприетите проби за опиати, тъй като не са създадени методики, които да хваната 170 субстанции. Това е повода някои хора да ги използват, тъй като няма да ги заловен. Синтетичните субстанции се създават в Китай и се транспортират в Европа като ароматизатори, соли за баня и почистващи препарати. След това се препакетират и препродават ", изясни още доктор Станчев.

Според специалиста модата младежите да използват опиати към този момент затихва в западните европейски страни, до момента в който в България в този момент навлиза.

" Тенденцията е същата като в Европа преди 15-20 години. Модата е повсеместна и до момента в който преди години използването беше най-вече в огромните градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе, в този момент е на всички места ", акцентира доктор Станчев.

" Виждат, че дрогата основава наслаждение и вземат решение да пробват. Имаме и въздействие на средата, имаме и солидни акции за заверка на марихуаната. 20% от интервюираните одобряват, че тя би трябвало да бъде позволена ", добави още доктор Борислав Станчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР