Българските учени вече имат повод за професионална гордост. След почти

...
Българските учени вече имат повод за професионална гордост. След почти
Коментари Харесай

Националната астрономическа обсерватория Рожен с модерен нов телескоп

Българските учени към този момент имат мотив за професионална горделивост. След съвсем половин век Националната астрономическа обсерватория Рожен се снабди с нов цифров телескоп. Тържественото разкриване ще бъде на първи юли.

Новият телескоп е с опция да следи без намесата на човек, само че зад тази техника стои цялостен екип от учени, които ще наблюдават процеса. Това описа доцент Никола Петров, шеф на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Според него тази облага още веднъж вкарва страната ни в конкурентна среда на изследванията, дружно с сътрудниците им от другите европейски страни. С новата техника ще се следят обекти от Слънчевата система, метеорити, както и комети, друг вид звезди и галактически феномени.

Основната цел на това да имаме този телескоп е да участваме допълнително интернационалните съдействия, добави шефът на Института по астрономия към Българска академия на науките Проф. Евгени Семков. Националната астрономическа обсерватория Рожен чака всички, които се интересуват от космоса да ги посетят, а учените дават обещание да отговорят на въпросите на всички любознателни посетители.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР