Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука.

...
Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука.
Коментари Харесай

МОН връчи наградите Питагор за принос в науката

Българските учени имат голям принос в европейската и международна просвета. Признанието е обвързвано с денонощен безрезервен труд, само че резултатът от него не се вижда незабавно. Необходимо е време, с цел да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им изискуем самопризнание, а премията " Питагор " е единствено част от израза на нашето почитание към тях. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на премиите " Питагор " за принос в развиването на българската науката, представен от пресцентъра на МОН.

Министър Вълчев е връчил огромната премия за повсеместен принос в развиването на науката на двама учени - на проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към Българска академия на науките, и на акад. проф. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към Българска академия на науките.

Наградата за млад академик са получили доцент доктор Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките и доцент Д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет.

Министър Красимир Вълчев е наградил и колектива с най-успешна употреба и комерсиализация на научните резултати. Това е научният колектив на проф. доктор Димитър Чаръкчиев от Медицинския университет в София.

" Със своя труд и достижения показвате какъв брой значимо е да се влага в просвета и обучение и отправяте ясно обръщение към младите, които ще тръгнат по вашия път ", е споделила българският еврокомисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел.

Тя е връчила премията " Питагор " в категорията за здраве и медицински науки на проф. Цветелина Танкова от катедрата по диабетология към Медицинския университет в София.

В категорията за филантропични и обществени науки журито е наградило проф. Георги Каприев от Философския факултет към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", а в региона на естествените и инженерни науки - доцент доктор Милен Георгиев от Института по микробиологоия към Българска академия на науките.

В региона на суперкомпютрите и анализите на огромни данни е отличен проф. Емануил Атанасов от Института по осведомителни и информационни технологии /ИИКТ/ към Българска академия на науките, където той управлява екипа, осигуряващ работата на суперкомпютъра " Авитохол ".

Д-р Петър Ламбрев от Биологическия проучвателен център в Сегед е приет за най-успешен академик, работещ в чужбина, а за най-хубав началник на интернационалните планове е отличена доцент доктор инж. Кристина Близнакова от Медицинския университет във Варна.

Тази година премията " Питагор " се присъжда и в още една категория - за жена с принос в науката. Това е проф. Клара Докова от Медицинския университет във Варна.

За компания с най-вече вложения в научна и развойна активност е оповестена " Астра Зенека-България ", оповестиха от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР