Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент

...
Българските студенти, приети държавна поръчка, е редно да имат ангажимент
Коментари Харесай

АИКБ:Студентите да връщат парите за обучението си, ако не работят в България

Българските студенти, признати държавна поръчка, е редно да имат ангажимент да работят след завършването си несъмнено време в родината си, а в случай че не желаят - да връщат сумата, вложена в образованието им или най-малко част от нея, съобщи на спорен конгрес във Варна Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В организацията са пресметнали какъв брой е изгубила страната ни през последните близо 30 години от това, че подготвени младежи - приключили университет или приблизително особено учебно заведение, са я напуснали незабавно след дипломирането си.

Според Иванов сумата възлиза на близо 25 милиарда лв. и тези средства са безусловно невъзвращаеми.

По думите му тези хора на процедура са съдействали за развиването на стопанската система и повишение на брутния вътрешен артикул на други страни, въпреки че са получили образованието си гратис у нас.

АИКБ предлага промяна в метода на финансиране на университетите, добави Иванов. По думите му е добре страната да заплаща единствено за образование в специалности, за които има действително търсене на пазара на труда. Иванов добави, че предлагането младежите да работят най-малко прочут интервал в родината си, не значи да се лимитира свободата им или правото им на напредване и работа. Всеки има право да имигрира, само че и страната има право да си търси направените вложения за обучение, изясни Иванов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР