Българските сдружения в РСМ поискаха от преимера да бъдат включени

...
Българските сдружения в РСМ поискаха от преимера да бъдат включени
Коментари Харесай

Българите в РСМ искат да участват в изготвянето на конституционните промени

Българските сдружения в РСМ желаеха от преимера да бъдат включени в работната група по правене на измененията в конституцията на страната.

" Внасяме при Вас нашето искане в работната група по конституционните промени да предложите включването на представители, които ще пазят ползите на българите в Република Северна Македония. Нашето предложение е това да бъдат способени хора, които като жители на страната ни са директно наранени от този проблем, и ще могат да дадат своя конструктивен принос в работата на работната група, с цел да бъде тя по-ефективна и бърза. Както знаете, въпросът за включването в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония визира най-много нас, българските в страната. " - се споделя в текста.

Пълният текст на писмото:

ДО

Правителството на Република Северна Македония

Министър-председателя на Република Северна Македония

Г-н Димитър Ковачевски

ОТНОСНО: Искане за включване на представители на българския народ в Република Северна Македония в работната група по конституционните промени, образувана от Министерството на правораздаването под управлението на държавното управление на Република Северна Македония

Уважаеми господин министър председател,

На първо място бихме желали да подчертаем, че е похвално образуването на работната група за конституционните промени, основана от Министерството на правораздаването и под Ваше управление. Смятаме, че това е крачка напред към решение на въпроса с включването на българския народ в преамбюла на Конституцията, а отсам и към гарантирането на нашите права и свободи в сходство с най-висшия юридически акт в страната – Конституцията на Република Северна Македония.

Именно македонските българи бяха най-конструктивния детайл при отстояването на вековната фантазия – “независима, демократична и суверенна Република Македония ”, страна на всички жители, които живеят в нея, без разлика на етническа, религиозна, политическа, обществена или каквато и да било друга принадлежност.

Но с приемането на Конституцията на Република Македония на 17.11.1991 година, а по-късно и с всички ремонти, беше осъществена огромна историческа неправда, при която македонските българи останаха отвън преамбюла на Конституцията, макар че по време на оповестяването на независимостта на страната, както и в този момент са най-конструктивният детайл в Република Северна Македония, които дочакаха през днешния ден Северна Македония да бъде част от НАТО и се надяваме в близко бъдеще да бъдем пълновръстен член на Европейски Съюз.

Тази историческа неправда е на път да бъде решена, с цел да можем и ние да се употребяваме от всички права и свободи, произлизащи от най-висшия юридически акт, дружно с останалите нации, които към този момент са вписани в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, с цел да можем всички дружно да работим за построяването на по-добро бъдеше в нашата страна, в която живеем, и дружно да дочакаме деня, в който Републиката ще бъде пълновръстен член на Европейския съюз, а дружно с това и част от прогресивния западен свят.

Уважаеми господин Ковачевски,

Внасяме при Вас нашето искане в работната група по конституционните промени да предложите включването на представители, които ще пазят ползите на българите в Република Северна Македония. Нашето предложение е това да бъдат способени хора, които като жители на страната ни са директно наранени от този проблем, и ще могат да дадат своя конструктивен принос в работата на работната група, с цел да бъде тя по-ефективна и бърза. Както знаете, въпросът за включването в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония визира най-много нас, българските в страна.

С почитание,

Сдруженията на българите в Република Северна Македония:

1. Сдружение ДЕЛО Скопие,

2. Гражданско сружение за независимост на медиите ТРИБУНА - Прилеп,

3. Балкански Хоризонти - Охрид,

4. Сдружение на българите “Юг ” - Прилеп,

5. Коридор № 8 - Скопие,

6. Сдружение Фондация Единство - Кочани,

7. Граждански либерален съюз - ГДСУ,

8. Сдружение за македонско-българско другарство - Скопие,

9. Интеракция - Охрид,

10. Наследство - Скопие,

11. Сдружение “Македонско-Българско другарство ” - Битоля,

12. Балкански Коридор - Кавадарци. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР