Българските работници имат права, нашето законодателство е едно от най-добрите

...
Българските работници имат права, нашето законодателство е едно от най-добрите
Коментари Харесай

Ваня Григорова : Българските работници трябва да осъзнаят, че имат мощ и инструменти, но е нужен и кураж

Българските служащи имат права, нашето законодателство е едно от най-хубавите в Европейски Съюз. Те би трябвало да осъзнаят, че имат мощност и принадлежности, само че би трябвало да имат и кураж. „ Ако означаваме Деня на труда веднъж в годината с мотивацията да пием по бира, ние не сме съдействали с нищо този ден да бъде наш празник ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция икономическият консултант на КТ „ Подкрепа " Ваня Григорова.

Потърсихме Григорова във връзка 1 май - Международен ден на труда, ден, в който означаваме публичните и икономическите достижения на работническото придвижване, припомняме си за правата, които са извоювани и не би трябвало да губим, както и осмисляме новите провокации в областта на труда.

На 1 май 2022 година синдикатите и служащите в България би трябвало да се борят за такова нарастване на трудовото заплащане, което най-малко да покрие инфлацията, която се чака да надскочи 20%, сподели Ваня Григорова. Почти 1,4 млн. души в България не могат да покрият виталния си най-малко с парите, които изкарват от труд, добави синдикалистът. По думите на Григорова това са всички със заплати до 1000 лв.. Според последните данни, оповестени от Министерството на финансите, 56 на 100 от хората, които получават трудови приходи, са с данъчна основа до 1000 лева, което значи чисто 900 лева Като брой това са съвсем 1,4 млн. души. От тях 870 000 са със приход на и под минималната работна заплата, уточни икономическият консултант на КТ „ Подкрепа ". Според Ваня Григорова подобен приход обрича фамилиите на бедност, изключително в случай че няма втори работещ в тях.

По думите на синдикалиста в днешния ден под опасност и напън от страна на работодателите са и някои спомагателни хонорари като клас прослужено време. Работодателите от години се пробват да отстранен възнаграждението за добит трудов стаж и професионален опит, а това би довело до един забележителен спад на трудовите хонорари, които така и така са ниски, уточни Ваня Григорова. Това не е архаизъм, добавката се изплаща по друг метод в другите страни, само че се изплаща, съобщи икономическият консултант на КТ „ Подкрепа ".

Все още българските жители имат упования, че някой различен ще отбрани правото им на труд, правото им на почтено заплащане, счита Ваня Григорова. По думите ѝ има обвинявания, че българските служащи са получили прекалено много права през социалистическия интервал на развиване на страната. И това не е неприятно, само че в действителност получавайки наготово права, без да се бори за тях, българският служащ е станал прекомерно въздържан.

Синдикатите на централно равнище са тези, които би трябвало да припомнят, да предизвикат служащите, тъй че да пазят правата си, сподели Ваня Григорова в отговор на въпрос. „ Именно това върша аз непрестанно, в това число в последните месеци на война в Украйна. Именно заради обстоятелството, че упорствам хората да търсят правата си, да желаят увеличение на възнагражденията, получих упреци, че ги карам да се бунтуват. Не това не е протест, това е законово право на служащия да изисква от работодателя да оцени по достолепие неговия труд ", съобщи синдикалистът.

Тя подсети, че има значително хора, които споделят - „ в случай че не ти харесва, тръгни си ", само че съгласно нея да си тръгнеш, значи да избягаш. Напускането на работното място, емиграцията от родината не са решения и не оказват помощ за опазване на човешкото ни достолепие.

Десетки хиляди са най-малко служащите, които евентуално могат да бъдат застрашени от спрените доставки на газ, тъй като това визира химическата промишленост, стъклопроизводството, машиностроенето и металургията, ТЕЦ-овете, които работят главно на газ, сподели в отговор на въпрос Ваня Григорова.

По отношение на правата на служащите от Украйна, синдикалистът сподели, че би трябвало да бъдат предпазени правата на българския служащ, с цел да бъдат предпазени и правата на украинските служащи. Свободни работни места ще се намерят, само че няма да се намерят такива, на които да получават обикновено заплащане и да се съблюдава изцяло трудовото законодателство, счита Ваня Григорова. Тя уточни, че поради това КТ „ Подкрепа " продължава да упорства украинските бежанци, които са евентуални български служащи, да имат достъп до информация за това какви права имат в страната и от кое място могат да получат помощ.

Попитана дали има заплаха да се изкриви пазара, Ваня Григорова уточни, че всеки приток на работна ръка от други страни, подлага под напън трудовите хонорари в приемащата страна. Това го вършим и ние като български емигранти в Западна Европа, това е общоприет стопански и обществен развой, който слага служащите в конкуренция посред им, а когато има конкуренция сред предлагащите труд, тогава получаващите труд - работодателите, са в по-силна позиция.

„ Но би трябвало да се знае, че част от служащите от чужбина не са склонни да одобряват изискванията, които им дават българските работодатели. Ако имат опция, а постоянно имат, те бързо напущат страната и отиват, сходно на българските служащи, в Западна Европа. Без обезпечен витален най-малко, най-достъпното решение е да си тръгнеш от страната ", съобщи синдикалистът.

По време на пандемията се появиха форми на несигурна претовареност като част от куриерските услуги, доставките на храна по домовете и други, сподели в отговор на въпрос Ваня Григорова. Тя уточни, че това са уязвими работни места, защото в голямата си част служащите се трудят без непрекъснат трудов контракт. Хората получават възнаграждение съгласно осъществените доставки, само че в множеството случаи това не зависи от служащия. Тези хора са в доста тежка трудова обстановка, нямат обезпечен приход, добави тя.

Масово хората в страната се наемат на 4-часов работен ден, а в действителност работят доста повече. Мнозинството от тях получават под минимална работна заплата. В бранша за разчистване пък има компании, които дават работна ръка с трудови контракти при работен ден от два часа, това е честа процедура в столицата, сподели Ваня Григорова. По думите на специалиста проблем е, че не се разгласява информация за вида на подписаните контракти, за трудовите хонорари. За да получим част от тези данни, би трябвало да чакаме някой народен представител да сложи въпрос в Народното събрание, с цел да бъде предоставена тази информация от страна на министъра на финансите, което не е по този начин в естествените страни.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР