Българските парламентарни избори са след месеци на антиправителствени протести, призоваващи

...
Българските парламентарни избори са след месеци на антиправителствени протести, призоваващи
Коментари Харесай

Политико за изборите в България: Бойко Борисов може да се кандидатира за президент

Българските парламентарни избори са след месеци на антиправителствени митинги, призоваващи премиера Бойко Борисов да подаде оставка поради изказванията за корупция и непрозрачните връзки сред държавното управление, олигарсите, правосъдната система и службите за сигурност, написа "Политико ".
Освен реконструкцията на кабинета, Борисов отхвърли да отстъпи, вместо това разпалва страха от вероятността неговите социалистически съперници да поемат властта.
В това гласоподаване е заложено повече, в сравнение с единствено за България: За да обезпечи поддръжка от дребна националистическа партия в ръководещата си коалиция, Борисов сложи спънка пред пътя на Северна Македония към участие в Европейски Съюз, притискайки Скопие да признае възгледите на София, че езикът, който се приказва в Република Северна Македония е районен акцент на българския език.
По-късно през годината има и президентски избори, предстоящи през есента. Все още няма декларирани претенденти, само че социалистическият президент Румен Радев - който се изправи против Борисов на фона на митингите - има право да изиска втори мандат.
Остава да забележим дали в парламентарната конкуренция през 2020 година се появява нова коалиция, само че към този момент ръководещата партия "Граждани за европейско развиване на България " (ГЕРБ) на Борисов води в анкетите с 28% поддръжка. Социалистическата партия (БСП), ръководена от Корнелия Нинова, е на второ място с към 25%.
За да отклони виновността от себе си на фона на митингите, Борисов насочи вниманието към корупционните кавги на социалистите и неспособността им да се борят с проведената престъпност, което ограничи достъпа на България до еврофондове през 2008 година
ГЕРБ упреква социалистите в тесни връзки с Кремъл, макар че Борисов също се радваше на уютни връзки с Москва.
Все още няма публични претенденти за президент на България, само че Борисов обмисляше преди няколко години да се кандидатира. Това значи, че може да се изправи против Радев, който яхна митингите през 2020 година като късмет да се опита да пречупи хватката на Борисов в страната.
Според "Политико " политическите сили все още са със следните проценти: "Има подобен народ "-13%; ДПС-10%; "Обединени патриоти "-5%; "Демократична България "-4%; "Изправи се.бг "-4%; "Атака "-2%; "Воля "-2%; "Реформаторски блок "-2%; АБВ-1%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР