Българските национали по борба откриват сезона с държавния шампионат в

...
Българските национали по борба откриват сезона с държавния шампионат в
Коментари Харесай

Борците откриват сезона в Стара Загора

Българските национали по битка откриват сезона с държавния шампионат в Стара Загора, който е от петък до неделя в зала " дискови запаметяващи устройства ". След близо 40-годишна пауза градът ще посрещне състезание от този сан при мъжете, което ще бъде дебютно за дамите.

На тепиха ще излязат множеството от най-хубавите български състезатели, защото резултатите от шампионата са един от критериите за претендиране на титулярно място в националния тим за идните олимпийски квалификации.

Надпреварата пропущат Семьон Новиков, който още се възвръща от контузия, както и Тайбе Юсеин, която претърпя интервенция.

Новиков е с квота за Олимпиадата, до момента в който Юсеин ще претендира за титулярно място в категория до 62 кг против Биляна Дудова.

На тепиха ще излезе и европейската шампионка Миглена Селишка. На континенталния шампионат през предходната година тя получи контузия в рамото, а по-късно претърпя интервенция.

Мими Христова, европейска шампионка и трета в света, качва категорията и ще се бори в олимпийската 68 кг, в която Юлияна Янева стана номер 1 в Европа през 2023 година. В момента Христова е и втора в международната класация в по-долната категория до 65 кг.

Сред критериите за установяване на титулярите в националния тим са и рейтинговият шампионат в Загреб (10-14 януари), Европейското състезание в Букурещ (12-18 февруари), както и шампионатът " Дан Колов-Никола Петров " в София (7-10 март).

Първата европейска подготовка е в Баку (4-7 април), на която единствено финалистите взимат квоти. Световната е в Истанбул (9-12 май), като трима състезатели във всяка олимпийска категория получават визи, в допълнение преборване сред двамата бронзови медалисти ще дефинира кой ще пътува за Игрите в Париж през 2024 година.

В първия ден от шампионата в Стара Загора ще бъдат битките в свободния жанр (5 януари), във втория са дамите (6 януари), а в третия - класиците (7 януари), като дуелите стартират с елиминации и приключват с финалите същия ден.

В напълно близко бъдеще ще бъдат оповестени часове за финалните срещи, които зависят от броя на участниците.

Пълна стратегия на държавния шампионат:

4 януари, 17.00 часа

Техническа конференция и чоп - свободен жанр

5 януари

8.00 часа - Мерене свободен жанр

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване свободен жанр

17.00 часа - Техническа конференция и жребий-жени

6 януари

8.00 часа - Мерене дами

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване дами

14.00 часа - Общо заседание (единствена точка, приемане на оценката за активността на клубовете за 2023 година)

17.00 часа - Техническа конференция и чоп - типичен жанр

7 януари

8.00 часа - Мерене типичен жанр

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване типичен жанр.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР