Българските младежи, които искат да се обучават в университет в

...
Българските младежи, които искат да се обучават в университет в
Коментари Харесай

Холандия и Белгия са новите топ дестинации за българските студенти след Брекзит

Българските младежи, които желаят да се образоват в университет в чужбина, се пренасочват от Англия към Белгия и Холандия.

Наблюдаваме растеж от 35% на българските студенти, които са почнали своето образование в университети в Холандия от академичната 2021/2022 година Напливът за следващата година пък се обрисува да е голям - с към 80% е повишен броят на кандидатурите, заяви в сряда в пресклуба на Българска телеграфна агенция Николай Христанов от компанията за обучение в чужбина " Интеграл ", уредник на Международното ревю " Световно обучение ".

Той изясни, че най-търсените специалности в Холандия от българите са: " Международен бизнес ", " Икономика ", " Компютърни науки ", " Политика ", " Психология ", " Изкуство " и " Дизайн ". Има също интерес към някои по-нетрадиционни специалности като " Физиотерапия ", " Музикално продуценство ", " Обработка и технология на храните ".

Много от кандидат-студентите, които желаят да учат в непознати университети, подават по едно и също време документи за висши учебни заведения в две страни - да вземем за пример във Англия и Холандия, Англия и Съединени американски щати, или в скандинавските страни.

Пет пъти по-голям е ползата на кандидат-студентите към Белгия през последната година, като аргументите за това са свързани с по-ниската и налична такса от 962 евро за бакалавърските и за някои магистърски стратегии, както и опцията за разнообразни стратегии на британски език, означи Христанов. Той сподели, че в Белгия сегашната академична година в университетите е почнала присъствено, тъй като в страната имунизираното население е 90%.

В Германия и Австрия академичната година стартира от октомври и всеки университет има автономност, с цел да реши по какъв метод ще стартира образователната година. Сред търсените специалности от българските кандидат-студенти в университетите в Германия са: " Икономика и бизнес ", " Информатика ", " Електроника и електроинженерство " и " Медицина ". Българските кандидат-студенти демонстрират интерес най-вече към университетите във Виена и Грац, като измежду преобладаващите търсени специалности са: " Бизнес и стопанска система ", " Управление на туризма " и " Хотелиерство ", заяви Николай Христанов.

Той означи, че след Брекзит има мощен интерес на български претенденти към университети в Съединени американски щати и Канада, така " като цената на следването в Съединени американски щати се изравнява с тази във Англия, а от време на време е и по-ниска ". Има и българи, които се интересуват от образование в Харвард, като в този момент там учат 25 българи. Трима от тях са в " Бизнес " факултета. Христанов изясни и какво търсят от Харвард в " идеалния " кандидат-студент - отличен научен профил, интензивност и присъединяване в разнообразни спомагателни учебни действия, както и кандидат-студентът да е стимулиран.

Има промени във висшето обучение в Дания, което е гратис, като през лятото страната реши да " затвори " огромна част от специалностите на британски език в университетите с приложна устременост, заяви просветителният съветник. Той посочи, че това са академични колежи и бизнес академии. Програмите, които остават с отворен банкет, са в университетските или изследователските университети, като те са лимитирани на брой.

Ирландия е измежду новите " любимци " на българските кандидат-студенти, тъй като в нея се оферират доста специалности на британски език, а годишната такса за образование е 3000 евро. Има и опция за финансиране на тази такса, изясни Христанов.

Той заяви, че поради Брекзит във Англия има спад на българските кандидат-студенти , само че все пак има претенденти от България, подали документи за образование за идната година в Оксфорд и Кеймбридж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР