Българските лични карти най-сетне ще имат в тях и електронна

...
Българските лични карти най-сетне ще имат в тях и електронна
Коментари Харесай

Ето откога личните карти стават електонни

Българските персонални карти най-накрая ще имат в тях и електронна еднаквост, откакто задължението за това бе вкарано в Закона за персоналните документи още през 2016 година Пълната електронизация обаче няма да стане факт преди 2031 година, когато ще изтекат и последните документи от настоящия вид - без благоприятни условия да се употребяват за електронна идентификация.
Това стана ясно, откакто служебното държавно управление предложи на Народното събрание промени в Закона за българските персонални документи. Тези промени бяха готови още при започване на 2022 година от кабинета на Кирил Петков, само че бяха забавени, с цел да се изчака произнасянето на Съда на Европейски Съюз по публичната поръчка на Министерство на вътрешните работи за печатане на новите персонални документи.
Докато не се обезпечи техническа опция да тръгне издаването на документи, които дават отговор на европейския правилник за персоналните документи от 2019 година, ще продължи издаването на сегашните персонални карти (без опция за електронна идентификация). Това планува един от текстовете, утвърдени от служебните министри в сряда. Втори текст категорично разписва, че персоналните карти без опция за електронна идентификация ще са годни до 2031 година Така действително ще се изчака приключването даже на тези, които са извадени предходната и при започване на тази година, изясни някогашният министър на електронното ръководство, а сега народен представител от Демократична България Божидар Божанов.
МВР е задължено да издава така наречен електронни персонални карти още с промени в закона през 2016 година
Първите такива документи трябваше да се появят през 2019 година,
когато стартира огромната промяна на персонални карти. Тъй като персоналните карти важат по 10 година, а първата замяна с новите документи за идентичност у нас стана през 1999 година, на всяко десетилетие има интервал от три години (тези, които приключват на 9, 0 и 1), в които огромна вълна от хора си ги сменят.
Обявената през 2018 година социална поръчка за нов печатар на персоналните документи, който трябваше да ги направи електронни, обаче се забави поради обжалване. По него трябваше да се произнесе даже Съдът на Европейски Съюз в Люксембург. Това е станало в края на предходната година и към този момент Министерство на вътрешните работи е свободно да подпише контракт.
Междувременно обаче ще би трябвало да бъде изменена спецификацията на електронната еднаквост, която ще се поставя в картите. Причината е, че при оповестяването на публичната поръчка се предвиждаше те да са с чип, в който да са записани персоналните данни. И да служат по сходство на сегашните електронни подписи, като минават през специфични четци.
Междувременно обаче европейският правилник планува, че електронното другарство сред жителите и администрацията би трябвало да става през мобилно приложение, което да събира на едно място и останалата информация за индивида - здравно, осигурително, данъчно досие и прочие България също стартира да построява такова приложение, до момента в който се чакаше съдът да се произнесе дефинитивно. Изработването му стартира предходната година, до момента в който министър бе Божанов. А съгласно проектите на настоящия министър на електронното ръководство Георги Тодоров приложението би трябвало да се пусне към средата на 2023 година То
ще работи с няколко типа носители на електронна еднаквост и персоналната карта ще е единствено първичен ключ.
“Това е комфортен, всеобщ и сигурен метод. Преди години чипът в телефоните имаше известни несигурности, които към този момент са изчистени в огромна степен. Личната карта сега, в който в нея се появи чип, ще е метод за първична регистрация на телефона. Но няма смисъл при всяка електронна идентификация да вадим картата и да я пъхаме в някакъв читател. Като равнище на сигурност двата метода ще са идентични, като част от криптографските ключове ще са на телефона, част - в сървър. Така, даже някой да открадне телефона или да го пробие, или пък да добие достъп до сървърната част, да не може да се показа за вас ”, обясни Божанов.
Досегашните персонални карти могат да се четат от специфични устройства. Такива бяха употребени известно време в лечебните заведения.
Паспортите ще са годни 10 година, няма да сменяме шофьорска книжна при промяна на адрес
Международните паспорти да имат към този момент годност от 10 години, а не досегашните 5 години. Тази опция е планувана в измененията на Закона за персоналните документи, препоръчани от служебното държавно управление. В тях, както и в персоналните карти на краткотрайно пребиваващите чужденци, също ще може да се вписва електронна еднаквост. Специални персонални карти пък ще се издават на наказани, преди да влязат в пандиза, с цел да не могат да напущат страната.
С измененията в закона, в случай че бъдат утвърдени от Народното събрание, ще отпадне и задължението жителите да възобновяват шофьорските си книжки, в случай че са сменили адреса си. Като към този момент и първата брошура ще може да се вади по ускорена процедура за 3 дни.
Преди Коледа пък депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев вкара незабавни законови промени, с които промяната на огромния ваучър на автомобила при смяна в адреса да бъде електронизирана като услуга. Това стана след негови персонални инциденти на опашка в КАТ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР