Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им

...
Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им към съвременното общество

" Българските иноватори заслужават благодарност за неуморния труд и отдадеността им към актуалното общество за развиване на фундаменталната и приложна просвета и грижа за запазване на околната среда ", съобщи президентът Румен Радев на тържествената гала по регистриране на български откриватели и изобретатели в " Златната книга “ на Патентното ведомство на Република България, осведоми прессекретариатът на президента. 

По традиция " Златната книга “, учредена през 1981 година, се отваря един път годишно, с цел да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели. За втора поредна година президентът Румен Радев е хазаин на събитието.

В книгата през днешния ден бяха вписани имената на проф. инж. Павлинка Долашка и проф. доктор Костадин Костадинов. Проф. д. н. инж. Павлинка Долашка е създала новаторски технологии за приемане на биологично дейни съставни елементи от скотски и растителен генезис. Проф. доктор Костадин Костадинов е пионер в региона на роботиката и мехатрониката и създател на плана " Микророботи за биологично приложение “. Томс Хрант Дерсаркисян бе отличен за общ принос в региона на индустриалната благосъстоятелност.

В приветствието си към гостите президентът Радев уточни, че " Златната книга “ пази  паметта за българските достижения в региона на откритията, изобретенията и потребните модели. Патентното ведомство е освен страж на това национално богатство и обичаи, само че и с дейната си работа през последните години ускорява софтуерния трансфер посредством подсилване на връзките сред обучение, просвета, технологии и нововъведения.

" Стремежът ни България да бъде съвременна и просперираща страна може да бъде реализиран единствено с почитание към хората на науката и напредъка “, съобщи още президентът. Той означи и основното значение на Европейското патентно ведомство за развиването на иновационната среда и патентната мрежа в Европа за реализиране на хармонизация на вътрешния пазар и улеснение прехвърлянето на технологии ", сподели още президентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР