Българските и румънски евродепутати от всички политически групи призовават за

...
Българските и румънски евродепутати от всички политически групи призовават за
Коментари Харесай

Българските и румънските евродепутати искат незабавно решение за Шенген

Българските и румънски евродепутати от всички политически групи приканват за неотложно взимане на решение за приемането на двете страни в Шенген въз основата на откритите и към този момент изпълнени критерии.

Евродепутатите са изпратили писмо със своя обща позиция по самодейността на Петър Курумбашев. Писмото е адресирано до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, както и до държавните глави на страните, блокиращи завършването на процеса повече от 6 години.

В общата позиция българските и румънски представители в Екологичен потенциал напомнят, че Европейският съвет, Съветът на министрите, Европейският парламент и Европейската комисия са установили неведнъж, че двете страни са изпълнили всички критериите. Евродепутатите показва и че в случай че продължи прекъсването на страните да влязат в Шенгенското пространство, това ще докара до икономическите последствия.

Евродепутатите са безапелационни, че въвеждането на нови критерии за страни, които към този момент са почнали процеса по присъединение, е недопустимо.

Според основателя на общата позиция Петър Курумбашев България е изпълнила от шест години насам критериите за участие в Шенген и спъването на страната ни е несправедливо и по политически аргументи. " Надявам се, че поддръжката на Екологичен потенциал за присъединението на България и Румъния към Шенген ще има съществена тежест при идното решение на Съвета на Европейски Съюз ", показва европейският народен представител.

Според евродепутата Асим Адемов е жизненоважно да се показва единодушие и взаимност в Европа, изключително в този момент, във време на възходящо разделяне и отчаяние на остарелия континент. " Европейски Съюз би трябвало да показва способността си да дава отговор на потребностите на всички свои жители. Настоящата обстановка единствено ускорява популистките гласове и ускорява възприятието на второстепенност и незначителност ", добави той.

Според евродепутата Емил Радев " общата декларация на българските и румънските евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент е доказателство, че желанието ни да подсигуряваме на нашите съграждани същите права и привилегии като на другите европейски жители седи над политически или национални разлики ".

Евродепутата Филиз Хюсменова прикани Съвета на Европейски Съюз да вземе решение, което да бъде както в интерес на Съюза, по този начин и в интерес на страните членки, " а точно - да отвори вратите на Шенгенското пространство. "

Според Ангел Джамбазки е време в Европа да се постави завършек на двойните стандарти.

Общата позиция на българските и румънските евродепутати е била призната в понеделник в Страсбург по време на взаимно съвещание. На съвещанието участвали министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и министърът по Европейските въпроси на Румъния Виктор Негреску.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР