Българските граждани имат право да гласуват на парламентарните избори на

...
Българските граждани имат право да гласуват на парламентарните избори на
Коментари Харесай

Как да гласуваме, ако сме в чужбина на изборите на 2 октомври

Българските жители имат право да гласоподават на парламентарните избори на 2 октомври и в чужбина - без значение дали са подали авансово заявление - задоволително е да се явят в най-близката изборна секция.

Можете да гласувате във всяка секция отвън страната, даже в случай че към този момент сте внесли заявление за гласоподаване на друго място. Просто ще е належащо да попълните декларация в деня на изборите, преди да подадете гласа си.

Ако живеете в чужбина, само че сте се завърнали в България преди изборния ден и желаете да гласувате тук - имате право да го извършите в.

Адресите на изборните секции в чужбина могат да се видят.

Гласуването на 2 октомври ще е допустимо в 62 страни по света и в общо 755 секции, разпределени по обособените страни. В Турция те са 166, във Англия - 126, в Германия - 77.

Можете да тествате на 2 октомври. Бюлетината за гласоподаване в чужбина.

Може ли да се гласоподава отвън страната с персонална карта или паспорт, чийто период на годност е изминал?

Извън страната гласоподавателят удостоверява самоличността си пред секционната изборна комисия с българска персонална карта, паспорт (вкл. дипломатически, длъжностен, краткотраен, моряшки паспорт), военна карта (само за военнослужещите).

Не се позволява гласоподаване със удостоверение за ръководство на МПС.

Когато срокът на годност на персоналната карта или паспорта е изминал към датата на изборите, гласоподавателят не се позволява да гласоподава.

Избирателят може да гласоподава, в случай че показа пред секционната изборна комисия уверение за издаване на персонални документи, издадено от дипломатическото или консулското посланичество на Република България.

Удостоверението по член 263, алинея 2 от Изборния кодекс се издава на гласоподаватели, чиито документи за идентичност са с изминал период на годност или когато по други аргументи са подали заявление за издаване на нов документ за идентичност в дипломатическо или консулско посланичество и документът не е получен към изборния ден.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР