Българските гастарбайтери, които ежегодно изпращат десетки милиони евро на своите

...
Българските гастарбайтери, които ежегодно изпращат десетки милиони евро на своите
Коментари Харесай

Гастарбайтерите ни ще изпращат пари у нас много по-евтино

Българските гастарбайтери, които годишно изпращат десетки милиони евро на своите родственици в България, скоро ще го вършат доста по-евтино, защото банките няма да могат да взимат скъпи комисиони за преводите. Преводите няма да са безвъзмездни, само че и няма да има значение дали сумата се изпраща в границите на страната или на другия завършек на Евросъюза. А някои от интервенциите даже ще станат и безвъзмездни. Това ще стане откакто Европейската комисия внася предложение за понижаване на таксите за презгранични заплащания в евро за целия Европейски Съюз. Съгласно настоящите понастоящем правила, за предприятията и лицата, живеещи в еврозоната, няма разлика дали ще правят интервенции в личната си страна или в друга страна членка на еврозоната.

Днешното предложение има за цел да разшири това преимущество и до жителите и предприятията в страните отвън еврозоната. Което ще им разреши да се възползват изцяло от преимуществата на единния пазар, когато изпращат пари, теглят в брой или заплащат в чужбина. Всички вътрешни презгранични заплащания в Европейски Съюз, осъществени в евро отвън еврозоната, ще бъдат таксувани (с ниски или нулеви такси) като вътрешни заплащания, осъществявани в формалната локална валута. Освен това през днешния ден Комисията предлага да се ускори прозрачността и конкуренцията в региона на услугите по продан на валута, когато потребителите купуват артикули или услуги във валута, друга от националната им.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: С днешното предложение ние осигуряваме на жителите и предприятията в страните отвън еврозоната същите условия, от които се употребяват тези в еврозоната при осъществяването на презгранични заплащания в евро. Всички европейци ще могат да правят презгранични парични преводи в евро при същата такса, каквато биха заплатили за вътрешна интервенция. Днешното предложение планува и условия за цялостна бистрота при конвертирането на валута, когато потребителите заплащат с карта в страна, чиято валута е друга от тази в личната им страна.

Потребителите и предприятията в еврозоната към този момент се употребяват от доста ниски такси за презгранични заплащания в евро с помощта на Регламента по отношение на презграничните заплащания, въведен през 2001 година Съгласно настоящите понастоящем правила за предприятията и лицата, живеещи в еврозоната, няма разлика дали ще правят интервенции в личната си страна или в друга страна членка на еврозоната. Днешното предложение има за цел да разшири това преимущество и до жителите и предприятията в страните отвън еврозоната, когато пътуват или правят заплащания в чужбина, като по този метод сложи завършек на високите разноски за презграничните интервенции в евро на територията на Европейски Съюз.

Предложението планува по-специално таксите, събирани за презгранични заплащания в евро, да бъдат същите, каквито биха били за вътрешни заплащания в локалната валута. Това ще понижи цените до няколко евро или даже цента. Например, презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лв.. Това е значима смяна, защото таксите за елементарен банков превод могат да доближат баснословни равнища в някои страни членки отвън еврозоната (до 24 евро за превод на 10 евро!). Съществуващите несъразмерни такси са спънка пред единния пазар, защото попречват презграничните действия на семействата (купуване на артикули и услуги в зона с друга валута), както и на предприятията, изключително дребните и междинни предприятия. Това поражда основни несъответствия сред ситуацията на живеещите в еврозоната, които се употребяват от преимуществата на единната валута, и тези отвън еврозоната, които могат да реализират евтини интервенции единствено на територията на своята страна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР