Българските футболни съдии се чувстват подготвени за началото на пролетния

...
Българските футболни съдии се чувстват подготвени за началото на пролетния
Коментари Харесай

Българските футболни съдии целят да намалят дискусионните и грешните ситуации

Българските футболни съдии се усещат готови за началото на пролетния полусезон в Първа лига и чакат с неспокойствие мачовете.

Петима арбитри – трима от ръководещите в елита и две дами, които са в листата на Втора лига, описаха за обичайния семинар преди възобновяване на състезание. Пред публицистите застанаха Георги Кабаков, Драгомир Драганов, Иво Андреев, както Християна Гутева и Павлета Рашкова.

" Чувстваме се готови, нямаме самообладание пролетния полусезон да стартира. Благодарен съм на по-опитните сътрудници като Георги Кабаков и Драгомир Драганов, че споделят своите познания и умения, с цел да следваме инструкциите на ФИФА и УЕФА ", съобщи Иво Андреев.

Специален посетител на изпитите и лекционния курс с българските арбитри беше испанецът Карлос Веласко Карбайо. В момента той е заместник-председател на Съдийската комисия на ФИФА, а също по този начин до неотдавна оглавяваше комитета на реферите в родината си Испания. Също по този начин за него се знае, че е индивидът въвел в Примера дивисион потреблението на системата за видеоповторения (ВАР).

Георги Кабаков, който е №1 в българската съдийска класация, увери, че родните рефери работят по отношение на условията на УЕФА.

" Реално ние не сме работили на физическия аспект. Ние просто ревизираме на какво сме подготвени и по какъв начин реагираме при някои специфични моменти, върху които работим на семинара - игра с ръка, произшествия в наказателното поле, дали има дузпа или не, произшествия свързани със сериозността на нарушаванията. Аз преди седмица бях част от Елит-семинар в Кипър и мога да кажа, че огромна част от лекциите от този семинар бяха показани и на нашия. Това е гаранция, че нашите арбитри работят в цялостен синхрон с условията на УЕФА ", показа той.



Кабаков добави, че думите на втория човек в съдийството във ФИФА Карлос Веласко Карбайо са били за оптимално уеднаквяване на критериите при реферите.

" Когато напуснем лекционната зала и всеки един да излезе от тук, да пояснява обстановките на терена по един и същи метод. Ако решението в идентичните обстановки не е едно и също, бихме сложили на полемика пред хората и пред тимовете, избрани положения. Трябва да се борим за едно постоянно равнище на интервенция и да понижим дискусионните и неверните обстановки ", добави той.

Към единственият българин, който получава мачове в Шампионската лига, имаше и провокативен въпрос каква би била ролята на съдиите за това кой ще стане първенец в края на шампионата.

" Ролята на съдиите би трябвало да е никаква за това кой ще стане първенец. Лично за мене не е значимо дали изсвирвам мач от първа, от втора лига или от Европа. Нашето равнище на подготовка и метод на мислене е същото като на съдиите от огромните страни. Ние се стараем да даваме идентични условия на всички тимове. Ролята на съдиите за това кой ще стане първенец, би трябвало да е нулева ", добави той.

В момента българското съдийство се управлява от испанеца Давид Фернандес Борбалан, който е третият задграничен началник на комисията след Виктор Кашай и Марк Бата.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР