Българските домакинства плащат втората най-ниска цена за електричество в рамките

...
Българските домакинства плащат втората най-ниска цена за електричество в рамките
Коментари Харесай

България втора в ЕС по най-ниска цена на тока за бита

Българските семейства заплащат втората най-ниска цена за електричество в границите на Европейския съюз, сочат данните на Евростат за първото полугодие на тази година.

Средната цена за електричество за семействата в България възлиза на 10.2 евро на 100 киловатчаса през първите шест месеца на тази година. По-ниски сметки за ток в Европейски Съюз заплащат единствено жителите на Унгария, където междинната цена доближава 10.0 евро. Челната тройка по най-ниски сметки се оформя от Малта, където междинната цена възлиза на 12.8 евро.

Най-високи междинни сметки за електричество се регистрират в Германия (31.9 евро на 100 kWh), Дания (29 евро), Белгия (27 евро) и Ирландия (25.6 евро).

Средната сметка за ток на семействата скача в 16 страни членки през първите 6 месеца на тази година, по отношение на същия интервал на 2020 година. Най-високо покачване, измерено по стойност на националните валути, се регистрира в Словения (+15%), Полша (+8%) и Румъния (+7%).

Най-сериозен спад се записва в Нидерландия (-10%), Кипър (-7%) и Литва (-6%).



През първото полугодие на тази година междинната цени на тока за бита в Европейски Съюз се усилва на годишна база от 21.3 евро на kWh през първата част на 2020 година до 21.9 евро на 100 kWh.

Средната цена на газа за семействата в Европейски Съюз понижава леко до 6.4 евро на 100 kWh.

Таксите и налозите оформят 39% от сметките за електричество в Европейски Съюз, до момента в който при тези за газ, данъците оформят дял от 36% от цената.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР