Българските държавни железници подписването на договор за поддръжка на 15

...
Българските държавни железници подписването на договор за поддръжка на 15
Коментари Харесай

София-Бургас за 3,5 часа: Ще доведат ли новите локомотиви на БДЖ за над 90 милиона лева до по-бързи влакове

Българските държавни железници подписването на контракт за поддръжка на 15 електрически магистрални локомотива " Смартрон "  за период от 9 години. От машините са закупени 10 нови от модерната Siemens X4-E-Lok-D серия 1080 - Smartron , които са на цена от 91,2 милиона лв. без Данък добавена стойност. Те дават опция за насърчаване на влакова скорост от 160 км/ч.

Няколко дни след подписването на контракта на 14 декември, от БДЖ разясниха за Money.bg, че " със закупуването на новите вагони се обезпечава гарантирането на поддържане на преносимия състав в придвижване, безвредната му употреба и отремонтирането му в къси периоди с утвърден график и обезпечени наличия за потребностите на тяхната поддръжка ".

" Това е значима и неизменима част в планирането на обезпечаване на кадърен преносим състав за обслужване на Графика за придвижване на влаковете. Първата машина би трябвало да бъде доставена до 18 месеца след подписването на контракта, или през втората половина на 2025 година ".
 Снимка 596608
Източник:

Плановата техническа поддръжка на един от магистралните електрически локомотиви ще се прави при постигане на пробег от 900 хиляди км и е с обща стойност от над 101,7 хиляди лева без Данък добавена стойност.  " Сименс Мобилити " ще образова и избран брой хора, които да могат да обслужват новите придобивки на сдружението.

" Първи главен ремонт ще се прави при постигане на пробег от 1,2 млн. км, като цената му е над 474,7 хиляди лева без Данък добавена стойност. Тук влизат материалите, консумативите, аварийните елементи и трудът ", коментират от БДЖ.
 БДЖ има съперник: пловдивската
БДЖ има съперник: пловдивска компания взе лиценз за влаков транспорт на пасажери

Ще се подобрят ли и държавните влакове?

По време на публична гала в Министерството на превоза и известията министър Георги Гвоздейков разяснява пред медиите, че страната ни би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да навакса изоставянето в железопътния превоз и да върви в крайник с времето.

" Работим в посока упорита рационализация на този превоз и аз чакам в близко бъдеще да достигнете равнищата на развитите страни в света ", съобщи транспортният министър.

Означават ли новите локомотиви в действителност по-бързи влакове?

Краткият отговор тук е... не тъкмо. За да имаме високоскоростни влакове е нужна замяна на огромна част от железопътните линии в страната. Това е инвестиция, която възлиза на мииларди левове. Добрата вест е, че по-бодерните локомотиви въпреки всичко разрешават насърчаване на влакова скорост от 160 км/ч, което въпреки всичко е огромна и позитивна смяна.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков предвижда, че в случай че до 2027 година се случат всички планувани усъвършенствания на инфраструктурата от София до Бургас с трен ще може да се стигне за към три часа и половина .
 Снимка 639193
Източник:

Частната конкуренция

Както Money.bg писа, следващата година се задава частна конкурениця на БДЖ. Тя е в лицето на пловдивската компания " Пимк ", която получи лиценз за жп транспорт на пасажери. В момента компанията оглежда опциите за трасе, по което да пусне новите влакове. Основното е София - Бургас, където по приключени сектори от жп линията са разрешени по-високи скорости, а автоматизираното ръководство на влаковото придвижване дава по-голяма пропускателна дарба.

Решението за издаване на лиценз на частната транспортна компания е от 28 септември и е подписано от транспортния министър Георги Гвоздейков, разбираме от на организация " Железопътна администрация ".

Средната възраст на преносимия състав на БДЖ е на 40 години. По Плана за възобновяване чакаме нови 70 push-pull държавни влакове, двуетажни такива и електромотриси.

Тези влакове могат да развиват до 200 км/ч и са с потенциал от най-малко 300 седящи места. За тях са планувани най-много 1 200 483 000 лв.. Сроковете по процедурата плануват доставка до 2026 година.
 Средната възраст на преносимия състав на БДЖ е 40 години, ето по кое време ще има нови влакове в България
Средната възраст на преносимия състав на БДЖ е 40 години, ето по кое време ще има нови влакове в България

Може ли да се разяснява смяна в цената на билетите?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР