Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ персонал. Минималната

...
Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ персонал. Минималната
Коментари Харесай

Чужди работници спасяват сезона в България

Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ личен състав. Минималната работна заплата не е задоволително атрактивна за българите, които избират да работят в чужбина. Репортаж на ARD от курорта Албена превежда " Дойче веле ".

В жегата Артур е седнал с паница гореща подготвена чорба на скамейка пред общежитието за сезонни служащи. Тук изискванията са скромни, само че е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е пламенно момче, което не стопира да приказва. Разказва, че в родината си следва право, само че тук работи като келнер. " Искам да събера опит в чужбина и да печеля малко пари ", споделя той.

За към 250 евро на месец, в това число храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прелестно това, че има опция да поработи през ваканцията. Всеки ден украинецът обслужва и съветски туристи. Да, Украйна и Русия са военни съперници, само че "... войната се води другаде и няма за какво да я пренасяме тук ", споделя той.

" Не съумяваме да притеглим българи "

Артур е един от общо към 3100 сезонни служащи в България от страни отвън Европейски Съюз. Украинците са най-голямата група - 2600 души. Останалите са най-вече молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни служащи са наети в " Албена " АД. " При нас работят най-вече украинци ", изяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. " Независимо от обстоятелството, че в доста региони на България има висока безработица, не съумяваме да притеглим задоволително български служащи и чиновници. "

При това още при започване на годината работодателите са оповестили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до през днешния ден не всички места са заети, споделя Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. " Първо, тъй като това е сезонна работа, а българите търсят дълготрайна претовареност. Но на първо място се търсят сезонни служащи, владеещи съветски - поради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи през днешния ден към този момент не приказват добре съветски - не е както преди. А от работодателите непрекъснато чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един незает българин и се оправят по-добре. "

Затова туристическият отрасъл и селското стопанство приветстват новия закон, който разрешава на жители от страни отвън Европейски Съюз да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, питейните заведения и концесионерите на плажовете обаче заплащат на тези сезонни служащи минималната заплата - към 130 евро на месец. Затова доста българи избират да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните служащи не печелят доста. Ако един управител изкарва към 600 евро на месец, една помощничка в кухнята като украинката Валентина работи за 11 евро дневно. Откриваме я да си почива на една скамейка след промяната дружно с колежката ѝ Аня. " По специалност съм преподавателка, повеждам тук студенти, които работят през ваканциите. Но оказвам помощ също и в кухнята. Нали е единствено за три месеца ", споделя тя.

" В Украйна е ужасно "

През летния сезон в Албена работят към 2500 келнери, готвачи, аниматори и така нататък, измежду които и доста българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия личен състав си потеглят - до идващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чиито родители, пък и освен те, биха желали той да се откри в България или някъде другаде. " Украйна е надълбоко затънала ", признава младежът. По думите му възрастните се тревожат, че не могат да оказват помощ към този момент на младите, тъй като средствата не им доближават. " Казано просто: ситуацията е неприятно. Направо е ужасно. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР