Българските бойни самолети Ф-16 Блок 70 ще останат в историята,

...
Българските бойни самолети Ф-16 Блок 70 ще останат в историята,
Коментари Харесай

Цветанов и политическата воля за първата успешна битка на българските Ф-16

Българските бойни самолети Ф-16 Блок 70 ще останат в историята, тъй като съумяха още преди да полетят във въздуха да завоюват тежка борба със зависимостите от Кремъл, Варшавския контракт и безродието в българската политика, слугуваща на Москва.

Сагата към закупуването на натовските самолети изрично смъкна маските в родната политика. Но в този момент сме изправени пред следващото тестване – ще наложи ли президентът Румен Радев несъгласие над признатите от Народното събрание в края на предходната седмица закони, свързани с придобиването на новите бойни самолети. Ако прибегне до този обезверен ход, президентът без всякакво подозрение ритуално ще се самоубие политически. За него обаче очевидно е значимо да обслужи за следващ път ползите на Москва, да потвърди, че е правилен на ген. Решетников. Естествено ще сътвори предстоящото напрежение в Народното събрание с прегласуване на ветото му през август и ще закове финален крив гвоздей в заверата да осуети модернизирането на авиацията ни, написа в коментар за Faktor.bg Димитър Иванов.

Преди да гръмне шампанското за новите бойни самолети, сме длъжни да си напомним някои знакови акценти и герои. В качеството си на началник на Военновъздушни сили Румен Радев, а по-късно и държавен глава се оказа основен състезател в борбата. Докато е командвал българските Военновъздушни сили и е началник на плановия екип, през юни 2014 година той написа подмолно опорни точки на тогавашния министър председател Пламен Орешарски, свързани с единия снабдител – шведската компания СААБ, производител на „ Грипен”. Естествено това напълно не му е била работата. Но висшият му пилотаж по лобизъм се оказа изборът на „ Грипен” за превъоръжаване на армията, одобрен от назначеното от него като президент служебно държавно управление. Без да му е това работата, кабинетът на проф. Огнян Герджиков уточни шведите като победител в състезанието на МО, подменяйки критериите и недопускайки нови предложения. Президентът и екипът му упорито отхвърлят всякаква интервенция, само че отвън подозрение е, че натискът е пристигнал от „ Дондуков” 2, а и самият длъжностен министър председател направи самопризнания в тази посока.

Демаскирането обаче настъпи с избора на 44 парламент и съставянето на Третото държавно управление на Борисов. Превратен миг в борбата какъв аероплан ще пази родното небе се оказа позицията на тогавашния началник на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов – ясна евроатлантическа. Именно той се оказа изразителят на политическата воля България да има натовски самолети и да е заслужен член на Алианса. Така се стигна до основаването на специфичната парламентарна комисия „ Грипен”. Тя откри, че планът за закупуване на нови изтребители е бил злепоставен от екипа във военното министерство, а зает с него е бил в това число президентът Румен Радев в качеството си на някогашен пълководец на Военновъздушните сили. Това наложи планът да бъде изменен, само че и да се пристъпи към ново гласоподаване в Народното събрание и пускане от фаза събиране на предложения. Така американските

Ф-16 се върнаха в играта за пазители на българското небе. Междувременно комисията „ Грипен”, която Българска социалистическа партия разгласи за „ трибунал” против Румен Радев, се натъкна на още скандални обстоятелства – не е позволен участник до състезанието, а шефът на кабинета на президента Иво Христов е чел секретни грами от Съединени американски щати, свързани с Ф-16, без да има допуск до поверителна информация. Така на „ Дондуков” 2 за първи път в историята на институцията цъфна инспекция на ДАНС. Резултатите й и до през днешния ден не са публично оповестени, само че осведомени настояват, че в действителност са подправяни и подменяни документи, а Христов е бил в ясно нарушаване.

Цветан Цветанов като изразител на политическата воля на ГЕРБ ясно подчертава, че Румъния, с която се присъединихме към НАТО през 2004 година, към този момент има осем самолета Ф-16 и е в процедура на закупуване на още 32. Политикът означи, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 година, само че заради редица условия това не е станало и сме траяли да разчитаме на старите руски самолети. За "Грипен " Цветанов разкри, че в Унгария и Чехия покупко-продажбите са завършили със скандал, а в Словакия имало публично отрицание и това осуетило възможен контракт. Към този миг покупко-продажбите на "Грипен " са с Ботсвана и Танзания, аргументира се Цветанов. Той не пропусна в това число и от парламентарната естрада за изтъкне, че "Когато се вземат значимите решения, би трябвало да бъдем същински сътрудник на НАТО и закупеното съоръжение в действителност да подхожда със стандартите на НАТО ".

Някои политици и анализатори съзряха в дейностите му игра на „ доброто” ченге, което ще приказва пронатовски, а в това време военното министерство да продължава да налива до безспир пари за ремонт на старите руски МиГ-ве. Евроатлантическото говорене на Цветанов обаче не спря до тук. То съответства и с аферата „ Скрипал”, като шефът на парламентарната група на ГЕРБ се оказа единственият политик от ръководещите, който ясно настоя на няколко пъти от страната да бъдат отзовани съветски дипломати и да засвидетелстваме взаимност с сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО.

Преди началото на лятната почивка през юли 2018 година Народното събрание даде зелена светлина за пускане на нова процедура за избор на бойни самолети за Военновъздушни сили. Няколко месеца по-късно, през декември, когато всички усещаха, че като че ли придобиването на нови изтребители се е отекло за следващ път в празното политическо говорене, министрите на защитата и стопанската система излязоха с публично предложение до Министерски съвет страната ни да договаря експертно със Съединени американски щати за придобиване на Ф-16. Малко преди този момент бяха завършили две дискретни визити на Цветан Цветанов в Съединени американски щати, които евентуално са се оказали основни за това стратегическо решение. Дори и за най-предубедените беше ясно, че това е политикът, с който партньорските служби от Европейски Съюз и НАТО поддържат връзка при най-високо равнище на доверие.

Така се стигна до 16 януари 2019 година - Народно събрание даде мандат за договаряния със Съединени американски щати за закупуване на Ф-16 Блок 70 и уточняване на капиталовите елементи. Само седмици по-късно, при започване на февруари политикът от ГЕРБ увери държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо: "При реализиране на съответните договорености, в средата на годината може да се чака завършване на процедурата и ратификация от Народното събрание на България по договорката за Ф-16. Така се подсигурява суверенитетът на България, както и се реализира цялостна оперативна съгласуемост със прилежащите страни, съдружници в НАТО”. Помпейо от своя страна пък уточни българското държавно управление като заслужен съдружник на Съединени американски щати и изрази "подкрепа за демократичните процеси в района ".

Въпреки черните сюжети за неуспех на ГЕРБ на евроизборите, прогнозите за сполучливия завършек на договорката за Ф-16 се сбъднаха, а безконечните скептици и фенове на конспирациите - потънаха в безмълвие. На 19 юли Народното събрание със 124 гласа „ за” ратифицира законите за придобиването на самолетите Ф-16. Така България дефинитивно скъса със сянката на Варшавския контракт, а самолетите на "Локхийд Мартин ", още преди да са създадени, завоюваха първата си значима борба.

Действията на Цветан Цветанов в тази сага не останаха незабелязани – той си завоюва славата на главно острие против разминаващите се с националния интерес позиции на президента Радев, който не спря да работи срещу договорката със Съединени американски щати, която даже назова корупционна.

Пронатовското говорене на Цветанов не остана неусетно и в Русия. Самият дипломат Макаров призна напролет, че дейностите на политика се виждат в Москва, каквото и да значат думите му. Политологът Огнян Минчев неотдавна посочи в ефирен коментар, че „ Апартамент гейт”, поради който Цветанов бе отхвърлен от управителните постове в ГЕРБ, е добре проведено интензивно мероприятие, което би трябвало да прикрие покупката на ТЕЦ-Варна и други скандални истории. Въпреки догадките, безспорна истина остава фактът, че Цветанов бе основният камък в първата сполучлива борба на българските Ф-16.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР