Български учени ще могат да публикуват определен брой статии с

...
Български учени ще могат да публикуват определен брой статии с
Коментари Харесай

Български учени ще публикуват безплатно с отворен достъп в списания на Elsevier -

Български учени ще могат да разгласяват избран брой публикации с отворен достъп гратис в главните научни списания, реферирани в интернационалната база данни Elsevier. И сега в множеството списания там не се изисква възнаграждение за издание, само че достъпът до публикациите е затворен за избран интервал от време.

Министерството на образованието и науката (МОН) и Elsevier подписаха ново тригодишно съглашение за интервала 2022 – 2025 година, което планува опция за издание на общо 100 публикации с отворен достъп за първата абонатна година – от 1 март 2022 година до 28 февруари 2023 година За втората година - 1 март 2023 година - 29 февруари 2024 година, публикациите са 180, а за третата – от 1 март 2024 година до 28 февруари 2025 година - 260. За изявления с отворен достъп над посочения оптимален брой публикации за абонаментна година българските създатели ще употребяват преференциални цени.

Споразумението обезпечава достъп на български висши учебни заведения и научни организации до базите данни, както и абонамент за електронни книги за целия интервал.

Международната база данни Elsevier индексира 2338 периодически научни издания. Сътрудничеството на МОН с Elsevier датира от 2008 година В съпоставяне със съглашението за интервала 2019-2022 година, когато българските организации-ползватели са били единствено 15, до 2025 година услугите на Elsevier са налични за 64 организации. През миналите три години български учени са употребявали интернационалната база данни над 1 200 000 пъти.

Освен посредством съглашението с Elsevier, страната подкрепя изявленията на българските учени в интернационалните издания и посредством специфична национална стратегия - „ Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация “. Тя беше призната от държавното управление през октомври 2021 година Програмата разполага с общо 12 млн. лева и се извършва на три стадия в продължение на 42 месеца.

Отделно от това по всички планове, финансирани от националните научни стратегии, Националната пътна карта за научна инфраструктура, центровете за върхови достижения, центровете за компетентности, фонд „ Научни проучвания “ и Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “, са планувани благоприятни условия за възнаграждение на изявления с отворен достъп.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР