Български учени от Института по металознание към БАН са успели

...
Български учени от Института по металознание към БАН са успели
Коментари Харесай

По оригинална технология: Учени от БАН правят пилотна серия на чисто нови жълти павета

Български учени от Института по металознание към Българска академия на науките са съумели да разшифроват неповторимата формула, по която са създадени жълтите павета в София. Към момента се приготвя производството на пилотна серия, която ще може да възпроизведе неповторимата пътна настилка в столицата.

Знаковата настилка е оповестена в наши дни за културно-историческа полезност . Твърди се, че е импортирана от Австро-Унгария през 1907 година, напомня БНР в собствен репортаж. Тези павета от дълго време не се създават, което ги прави единствени по рода си.

Проф. Любен Лаков от Института по металознание към Българска академия на науките дружно със свои сътрудници от години търси метод да създаде 100-процентов аналог на 100-годишните софийски павета.

Преди време наши учени разкрили формулата на неповторимата им кристална конструкция. Сега обаче екипът на професора я е усъвършенствал, и към този момент приготвя пилотна серия чисто нови жълти павета за София .

„ Културно-историческото завещание отпреди повече от 100 години е пример. В момента новото е същото по състав, със същите физико-механични и други индикатори, защото съдържа същите минерални етапи, като оригиналът. Размерът, размерът и цветът е идентичен . Да не приказваме, че истинският цвят на софийските павета е охра, а не е жълт, както сме привикнали да го дефинираме. За нас, учените, цветовете, нюансите са толкоз доста, че се показват в числа. Така че паветата, които ние създадохме, са идентични по цвят на примерите “ – безапелационен е проф. Лаков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР