Български съд разпореди ръководството на Столична община да издаде акт

...
Български съд разпореди ръководството на Столична община да издаде акт
Коментари Харесай

Съдът разпореди: София да издаде акт за раждане на бебе с две майки

Български съд разпореди управлението на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без поданство, родено еднополова двойка от България и Гибралтар, съобщи Агенция Франс Прес, представена от.

„ Столичната община... би трябвало да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара “, оповестява организацията за правата на ЛГБТИ „ Действие “, цитирайки Решение на Софийския административен съд. „ България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от родителите ѝ на съображение, че националното законодателство не планува институцията на еднополовите бракове “, написа още в решението.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността:

" Днес ЛГБТИ хората в България могат да ликуват. След години на неуморна работа извоювахме крачка в битката за равнопоставеност, след години на твърдоглавие доказахме, че сме прави и че Правото на Европейски Съюз третира жителите равно. България би трябвало да спре да си заравя главата в пясъка и да спре да поддържа законодателно, че ЛГБТИ хората не съществуват. Напротив, България е част от Европейски Съюз и част от демократичното семейство и като част от тази общественост има отговорности, които би трябвало да съблюдава ".

Майките на бебето споделиха, че са " извънредно щастливи " от решението и че бебето им най-сетне ще може да напусне Испания:

“Страшно сме разчувствани от решението и сме извънредно щастливи, че след толкоз доста очакване в последна сметка имаме позитивно решение на обстановката за нашето семейство. Беше ни извънредно мъчно да бъдем откъснати от фамилиите си през тези години и най-накрая сме щастливи, че ще можем още веднъж да се срещнем с тях. Независимо от обстоятелството, че толкоз доста хора ни убеждаваха, че сходно развиване на делото не е допустимо в България, ние търпеливо го чакахме и ето я и щастливата развръзка за нас ”.
 
Момиченцето на име Сара е родено през 2019 година в Испания, където ѝ е публикуван акт за раждане, в който двете ѝ майки са посочени като родители. Бебето обаче не може да получи испанско поданство, защото нито една от дамите не е испанка.

То не може да получи и английско поданство поради майката от Гибралтар, защото не е родено във Англия или Гибралтар.

Българското поданство остава единствената алтернатива, която разрешава на бебето да пътува. Но защото България не признава еднополовите бракове, подписани в чужбина, управляващите отказваха да издадат акт за раждане с българско поданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска персонална карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и би трябвало да е посочена единствено биологичната ѝ майка.

Двете дами обаче не разкриват коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт. В резултат Столична община отхвърля издаване на български акт за раждане.

Отказът е обжалван пред Административен съд София – град, който от своя страна, изпраща питане до Съда на Европейския съюз по отношение на пояснение на европейското законодателство по отношение на правото на свободно придвижване и с правото на персонален и фамилен живот на момиченцето и нейните майки. На 14 декември 2021 година Европейският съд установи, че българските управляващи са задължени да издадат персонална карта за идентичност или паспорт на Сара, удостоверяващ нейното поданство и посочващ нейното фамилно име според акта за раждане, формиран от испанските управляващи. 

На 16 май Административен съд София – град излезе с решение, с което удостоверява българското поданство на Сара и задължава администрацията да издаде акт за раждане, в които да бъдат вписани и двете майки като родители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР